Кастел Гандолфо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кастел Гандолфо
Castel Gandolfo
Знаме
      
Castel Gandolfo.jpg
Италия
41.7469° с. ш. 12.6519° и. д.
Кастел Гандолфо
Лацио
41.7469° с. ш. 12.6519° и. д.
Кастел Гандолфо
Страна Flag of Italy.svg Италия
Регион Лацио
Площ 14 km²
Надм. височина 426 m
Население 8910 души (2008)
636 души/km²
Пощенски код 00040
МПС код RM
Официален сайт comune.castelgandolfo.rm.it
Кастел Гандолфо в Общомедия

Кастѐл Гандо̀лфо (на италиански: Castel Gandolfo) е град и община в западната част на Централна Италия.

Разположен е в планината Албани над езерото Албано на 24 км югоизточно от Рим в региона Лацио на провинция Рим. Към 31 август 2008 г. градът има 8910 жители.

В Кастел Гандолфо се намира папската лятна резиденция. Градът е избран за един от най-хубавите италиански градове.

Курортът обхаща почти цялото крайбрежие на езерото Албано, като е заобиколен от много частни летни квартири, вили и къщи, строени през 17 век.

В Кастел Гандолфо има няколко места, които предизвикват археологически интерес, като къщата на Домициан и други. Районът е включен в „Регионален парк на Кастели Романи“. Тук се намира и университетската църква „Св. Тома Вилянова“, построена от Джан Лоренцо Бернини.

Кастел Гандолфо се намира на Виа Апия, построена през 312 пр.н.е.

География[редактиране | редактиране на кода]

Територия[редактиране | редактиране на кода]

Границите на града се разширяват косо в посока север-североизток около хълмистата територия на планината Албани и равнините на „Агро Роман“. Голяма част от почвите в региона са от вулканичен произход, като най-разпространени са материалите торф и пуцолан. Сеизмичната активност на територията на Кастел Гандолфо е класифицирана в Зона 2 (средно-висока сеизмична активност).

Хидрография[редактиране | редактиране на кода]

Основния източник на вода е езерото „Албано“, което често се нарича езеро „Кастел Гандолфо“. С езерото „Албано“ се разпорежда провинция Рим. До 1802 година езерото е било собственост на Абатството на Свети Нилий Гротаферата, от Апостолилическата камара (Финансовата администрация на католическата църква) и след което става собственост на прнц Станислаус Пониатовски до 1870 година.

Топография[редактиране | редактиране на кода]

Най-виоската точка в Кастел Гандолфо е 425 метра надморска височина. Хълмовете около езерото „Албано“ са с височина около 400 метра.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Районът на Кастел Гандолфо" попада в областта на умерения средиземноморски климат, характеризиращ се с мека зима, като есенните температури са по-високи от тези през пролетта и ветровити лета. В областта на Коли Албани се наблюдава феномен, известен под наименованието „Stau“, където се наблюдава изпарението на водните пари от земята към облаците. Лятото е сухо и горещо, а зимата е мека и дъждовна, без да се регистрират рекордно ниски температури. Максималните температури през лятото достигат обикновено 35 – 37 градуса.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Според една от хипотезите, името „Кастел Гандолфо“ произлиза от латинското „Castrum Gandulphi“, името на замък от дрвността, собственост на семейство Гандолфи, родом от Генуа.

История[редактиране | редактиране на кода]

Древност (3000 г. пр. Хр. – 476 г.)[редактиране | редактиране на кода]

В района на днешния град Кастел Гандолфо са открити археологически находки от XVIти век. Много историци спекулират, че днешния град Кастел Гандолфо лежди върху основите на древния град Алба Лонга от предримската епоха, столица на митичната „Латинска лига“, основана от Асканий, син на Еней. Но от XIX век според най-съвременните хипотези, древния митичен град Алба Лонга се е намирал от другата страна на езерото „Албано“, между град Коста Каселе Марино и местността Палацо ди Рока ди Папа. Алба Лонга е бил разрушен от римляните след войната през 658 г. пр. Хр.

През 396 г. пр. Хр. римляните изкопават „Емисарио (канал) дел Лаго Албано“ за да се изпълни пророчеството на Делфийския оракул по отношение на Обсадата на Веий.

Средновековие (476 – 1604 година)[редактиране | редактиране на кода]

Територита на Кастел Гандолфо става собственост на графовете на Тускулум, а през XIти век става част от абатстовото на Свети Нилий Гротаферата. Фамилията Гандолфи от Ломбардия произхожда от Генуа. През 1221 година замъкът става притежание на семейство Савели. През 1482 година папа Сикст IV предоставя собствеността на Кастел Гандолфо на обществото на Валетрите, които по-късно са били унищожени от Савелите. Сикст V променя статута на Кастело Гандолфи в херцогство в чест на Бернардино Савели. През 1956 година, поради несъстоятелност на херцогство Савели, породено от огромните дългове, които плаща, собствеността на замъка в Кастело Гандолфи е върната на Апостолическата камера на 30 юни. Тогава, Папа Клемент VIII, включва замъка в списъка със стоки на Светия престол, които не могат да бъдат продавани.

Ранно съвремие (1604 – 1870 година)[редактиране | редактиране на кода]

Под новото правителствто на Апостолическата камара, ръководено от папа Павел V, започват големи обществени поръчки за строителство. Ремонтните работи предвиждат внедряването на водопровод в папския дворец и основаване на францискански манастир (през 1619 година). Папа Урбан VIII е първият папа, който отсяда в Кастел Гандолфо. Също така оттук е издаден и първия папски Бул, написан на 25 октомври 1626 година.

По времето на папа Александър VII (1655 – 1667) стартират нови обществени поръчки, като един от най-съществените проекти е изграждането на път, който води до Палацоло, паралелно на скалите на езерото Албано, наричани в древността „Виа Алесандрина“. Други строителни начинания през този период са продължение на строежа на Папския дворец (1660 година) и изграждането на университетската църква „Св. Тома Вилянова“ (1658 – 1661 година) от архитект Джан Лоренцо Бернини.

Папа Бенедикт XIV (1740 – 1758 година) често посещава Кастел Гандолфо, наблюдавайки строежа на лицевата фасада на папския дворец, главната кула и камбанарията. Също така се разширява и главния път, който води до Марино.

След като Франция нахлува в Рим през февруари 1798 година, се създава т. нар. „Republica Albanense“, която включва градовете Албано Лациале, Фраскати, Валетри и Марино. С обединени усилия, жителите на тези населени места се съпротивлявали срещу френската инвазия. В този случай, Кастел Гандолфо се присъединява към град Албано. На 21 февруари жителите на Кастел Гандолфо въстават срещу французите заедно с граждани от Кастели Романи. По време на Наполеоновите войни, около 900 анти-френски жители от съседните градове пристигат в Кастел Гандолфо, като издържат на обсадата на Йоаким Мурат. Контра-революционерите са победени от френските войски. Това става в битката за Кастел Гандолфо, проведена на 24 февруари 1798 година. След падането на съпротивата, френските войски разграбват папския доврец.

С връщането на папа Пий VII, Кастел Гандолфо е върнат на Правителството на Свещените дворци, като остаа негова собственост до 1870 година. Именно в Кастел Гандолфо, на площад „Свобода“, може да се види първата пощенска кутия в света.

Унифицирането на Италия към съвремието[редактиране | редактиране на кода]

На 20 септември 1870 година е официално е сложен край на папската държава с превземането на Порта Пиа и влзиането на милицията в Рим. Папа Пий IX, който напуска Кастел Гандолфо през май 1869 година е последния папа, стъпвал в папския дворец до 1929 година.

на 11 септември 1929 година с публикуването на латерансктие пактове, Бенито Мусолини предоставя на зараждащата се държава Ватикана, папския дворец, заедно със съседните къщи и площ от около 40 акра. През 1933 година Ватиканската Обсерватория е преместена от Ватикана в Кастел Гандолфо, поради многото изкуствена светлина, която се отделя в Рим. През януари 2008 година Ватикана обявява, че поради влошаване на видимостта в Кастели Романи, обсерваторията ще бъде преместена от Кастел Гандолфо в САЩ.

На 22 януари 1944 година американският десант при Анцио допринася Кастели Романи да се окаже на първа бойна линия в сблъсаците през Втората световна война. На 1 февруари Арича и Албано Лациале са бомбардирани, като е разрушен местния метох. Щетите след бомбардировките са големи, като жертвите са 16 души. На 2 февруари е бомбардиарн град Марино, като жертвите са мяколко стотици души, а след това на 10 февруари е бомбардиран университетския колеж в Кастел Гандолфо, като жертвите са над 500 цивилни.

На 19 септември 1994 година, италианския президент Оскар Луиджи Скалфаро обявява Кастел Гандолфо за град.

Монумети и интерсни места[редактиране | редактиране на кода]

Религиозна архитектура[редактиране | редактиране на кода]

 • Енорийската църква, посветена на Св. Тома Вилянова. Проектирана е от Бернини (1658 – 1661) по заповед на папа Александър VII.
 • Църквата „Дева Мария“ на езерото: по желание на папа Павел VI е ръкоположен именно в тази църква;
 • Църквата „Санта мария Асунта“: нейното изграждане е започнато през 1619 година с освещаването на първия камък от папа Павел V.
 • Църквата „Санта Мария“: съврменно строителство, разположена в гъсто населения район на Борго Сан Паоло
 • Църквата „Санта Мария делла Кона“

Градска архитектура[редактиране | редактиране на кода]

 • Апостолически дворец на Кастел Гандолфо: двореца е лятна резиденция на папата, проектиран е през XVIIти век от Карл Мадерно за папа Урбан VIII. Папския дворец и прилежащата към него „Вила Барберини“, която е добавена към довреца от папа Пий XI. Папския дворец е неизползваем през периода 1870 – 1929 година. Папа Пий XII и папа Павел VI умират в Кастел Гандолфо съответно през 1958 година и 1978 година.
 • Вила „Кибо“, построена от Кардинал Камило Кибо. Вилата е присъединена към останалите папски вили по времето на папа Климент XIV, който я закупува през 1774 година от тогавашния собственик Франческо III, дук на Модена, за сумата от 80 000 крони.
 • Вила „Бабрберини“, построена от племенника на папа Урбан VIII – Мафео Барберини. Имението е включено в комплекса на папския доверец през 1929 година. Градините на вилата са разположени върху останки от древен римски комплекс, построен от римския император Домициан.
 • Вила „Санта Катерина“: тя е собственост на Папския Северно Американски колеж. По време на строежа на вилата са открити римски руйни на вила, която най-вероятно е била собственост на Клодий Пулхер Публий.
 • Вила „Торлониа“ е построена през XVIти век от римската фамилия Джустиниани, а по-късно става собственост на Херцога на Брачиано Джузепе Торлониа. Сегашния външен вид на вилата е запазен от 1829 година, когато е била извършена последна нейна реставрация, финансирана от Карл Торлониа.
 • Вила „Киджи“ е построена от Кардинал Флавио Киджи, който е племенник на папа Александър VII. Вилата днес е пригодена за голф игрище.
 • Двата телескопа на Ватиканската обсерватория, които са били преместени в Кастел Гандолфо от Рим през 1930 година са се използвали до 1980 година. Седалището на Ватиканската обсерватория все още се намира в Кател Гандолфо. Изследователския център на Ватиканската обсерватория е подчинен на Обсерватория „Стюърт“ към Аризонския университет в САЩ.

Археологически находки[редактиране | редактиране на кода]

 • Съвременния Папския дворец е построен върху рийните на стария папски дворец, като отчасти завзема части и от лятната резиденция на император Домициан, заемайки площ от 14 км2. Резиденцията е проектирана от известния архитект Рабирий. В двора на двореца е издигнат паметник-бюст на Плифемий, циклопът от който избягва Одисей.
 • Останките от вилата на Клодий Пулхер Публий, разположена на Апианския път, на 23 км от националната пътна мрежа, във вътрешността на Вила „Санта Катерина“, собственост на папския Северно Американски колеж.
 • „Бергантино“ или банята на Диана нимфеум е разположена на западния бряг на езерото „Албано“. Тази пещерна постройка първоначално се причислява към вилата на Домициан в Кастел Гандолфо. Входът на пещерата е кръг с диаметър 17 метра. В средата на пещерата има баня, а целия под е покрит с мозайка. Намерените в пещерате предметии, останки от статуи и други днес се пазят в Папския дворец в Кастел Гандолфо.
 • Древния водопровод с дължина 1800 метра, който води началото си от западния бряг на езеро „Албано“ и отвежда водата в Кастел Гандолфо. Това забележително творение е посотроено през 396 г. пр. Хр. за да се сбъдне едно пророчество на преме на завладяването на Веий-те.

Природни зони[редактиране | редактиране на кода]

Кастел Гандолфо е включен в границите на „Регионален парк на Кастели Романи“. Основния госрски фонд на града през лятото е изложен на риск от пожари. Основните зелени площи на Кастел Гандолфо са обособени от големия брой папски вили, собственост на Ватикана.

Училища[редактиране | редактиране на кода]

В Кастел Гандолфо няма средни училища, но има частна детска градина, започнала своята дейност по времето на папа Павел VI. В града развива дейност и папското общинско училище, в което се преподава основно и второ ниво. В града съествуват и други религиозни институции, които се занимават с основно образование.

Университет „Уолш“, който се намира в Северен Кантон, Охайо, САЩ има малък колеж в Кастел Гандолфо. Занятията се провеждат прз пролетта, лятото и есента.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Театри[редактиране | редактиране на кода]

Кастел Гандолфо има дълга театрална традиция, доказателство за това е театралната зала на театъра „Уго Баци“, където се играят множество представления, предимно от местни изпълнители. През месец март 2008 година е открит театъра „Са;апетролини“ във Виа Прати.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Много от местните ресторанти в общината имат панорамна гледка и съхраняват автентичността на местната кухня. Ресторант „Панянели“ например е работил още през далечната 1882 година, като също така ресторанта е отбелязан на картата на Военния географски институ.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

 • Празник на покровителя Сан Себастиян: празнува се през първия уикенд на месец септември, въпреки че празника на този светец е на 20 януари. Фестивалът завършва с фойерверки над езерото;
 • Празник на Св. Павел и Св. Мария Аусилиатрис: празнува се на последната неделя от месец май;
 • Местния пазар: организира се всеки петък;
 • Фестивалът на прасковите: празнува се на последната неделя от месец юли. По време на този фестивал се организират културни, развлекателни и спортни събития.
 • Наградата „Città di Castel Gandolfo“ за личност, отганизация или асоциация, която се връчва всяка година и носи престиж на града. Наградата се дава в областите на културата, спорта и човешкото познание.
 • Състезание по фотография „Castel Gandolfo Fotografia“: съзтеанието е основано през 2007 г. от едноименното сдружение, носещо името на града.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]