Категория беседа:Азбуки

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Предлагам да сложим всички азбуки в една категория - не са чак толкова много, че да ги дробим - няма да са повече от 50-100, а така по-лесно ще се откриват. А и броят на азбуките няма да се увеличава значително в следващите десетилетия. Хиля се --5ko | Беседа 10:39, 10 дек 2004 (UTC)

Прав си. Между другото, не трябва ли да бъде нещо като "Писмени системи" - не знам как е прието в по-техническата литература, но като че ли идеографичните и сричковите писмености не са азбуки. --Спас Колев 10:55, 10 дек 2004 (UTC)
Доколкото си спомням, наричат се графични системи, обаче не вярвам този термин да е много удобен, поради опасност от смесване, например с компютърните графични системи. Затова наистина може да се използва писмени системи. Но в английската категория Writing systems има различни подкатегории и една от тях е Alphabetic writing systems.--Хари 11:11, 10 дек 2004 (UTC)
Въпросът всъщност е дали да раздробяваме структурата на категориите или да изчакаме да се понатрупат статии. Ако някой ден се съберат 30-40 статии, разделянето им в подкатегории не отнема чак толкова време. А в момента сме пълни с категории без перспектива скоро да се напълнят. --Спас Колев 11:21, 10 дек 2004 (UTC)
Виждам, че има статии само за славянската писменост и не е зле да си останат в тяхната си категория. Има много неща, които могат да се пишат във връзка с тази тема, затова предлагам категорията Славянски азбуки да си остане. Що се отнася до т.нар. бенгалска азбука, май не е азбука, а сричкова писменост. Така че категорията Азбуки евентуално може да се промени в категория Писмени системи.--Хари 11:34, 10 дек 2004 (UTC)