Категория беседа:Биология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Категории[редактиране на кода]

Както вече е написано веднъж биологията изучава живия свят.Мисля, че трябва да се подредят категориите съобразно с общоприетата такава.

Първи ред категории: науки включени в биологията. ( Анатомия, Физиология, Живот и др. )

Втори ред: в Живот например, живият свят трябва да бъде систематизиран според общоприетите принципи ( така наречените империи на прокариотите, еукариотите и археите ) , или по царства за по-просто ( в групата на еукариотите се включват царствата: едноклетъчни, животни, растения, гъби ) , като останалите две империи да бъдат представени редом с тях.

Трети ред: в Животни например, има типове и под типове:Хордови, Мекотели, Мешести.Тук също за по-просто можем да сложим и подтиповете ( например Гръбначните са подтип на хордовите ) , което ще облекчи за недобре запознатите със систематиката откриването на нужното им същество.

Четвърти ред: тук трябва да са класове например в гръбначни се включват бозайници, птици, влечуги, риби, хрущялни, земноводни. По усмотрение можем да сложим тук и подкласовете.

Пети ред: разреди, например в клас бозайници, подклас плацентни се включват: хищници, гризачи, примати и т. н.

Шести ред: семейства

Седми ред: родове или пък за по-просто директно видовете живи същества,като самото описание ще се казва към кой род принадлежат.

В момента в подкатегориите на Биология се намират семейства, разреди, раздели на биологията, в категория живот е по същия начин, в бозайници се вижда категория домашни животни??? ,a също така и отделни статии за видове, които не са вместени в съответните категории, като тигър, мечка, редом със семейства и разреди, които пък би трябвало да са категории.

Кой може да систематизира биология по съответните принципи, или поне вече написаните статии да бъдат поставени на съответните им места?

(The Engineer 23:40, 12 дек 2004 (UTC))

Видях че има хора запознати със въпросните принципи на систематика, но ако все пак се наложи предлагам помощта си за съвет коя статия в коя категория или подкатегория трябва да се намира.

(The Engineer 23:44, 12 дек 2004 (UTC))

Добре, може да се пробва и по този начин. Подкатегориите трябва да се подредят или по азбучен ред или по ниво на развитие. Вторият метод може би ще е по-удачен, особено ако не се сложат подкласовете на бозайници. Този списък после към категорията ли ще се лепва? Мечките спадат към кучеобразните. --СНС 19:49, 19 дек 2004 (UTC)

Списък на подкатегориите в категория Биология[редактиране на кода]

Видях в англииската уикипедия как е и мисля че са го показали много хубаво, http://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_%28biology%29

Phylogenetic tree.svg

само да отбележа за картинката, че всички царства в еукариотите които не са гъби, растения и животни се обединяват в протиста.

Вирусите са отделно, водят се спорове живи организми ли са, а в училищата е прието археи (архибактерии) и бактерии да се обединяват в прокариоти. Кръглоусти, ако не се лъжа са така наречените безчелюстни (миноги) The Engineer 20:27, 19 дек 2004 (UTC)