Категория беседа:Български писатели класици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мисля, че трябва да се направи списък, в който да се цитират източници за съответствието на всеки автор с дефиницията на категорията. Иначе си организираме поредния повод за безсмислени разправии. --Спас Колев 12:50, 17 ноември 2006 (UTC)

Напълно съм съгласен. Не е ясен критерият, по който от Кат:БПисатели се 'изважда някое име и се окошарва в Кат:Класици (иди го търси; не всеки ще се занимава) . Ако критерият е дали се изучава в часовете по литература (в клас; да, ама на кое равнище?), то списъкът е очевидно непълен. Rgds,Ecce Nemo 19:14, 19 април 2010 (UTC)
Крайно време е вече да се даде определение (поне от авторката) на термина „български писател класик“, да се изясни какви са критериите. Критериите по формата, лесно проверими от всички, малко помагат; трябва да се облегнем на критерии по съдържанието, но там не е лесно. Например критерият дали писателят е включен в училищната програма не е удачен - може да насочва, но е недостатъчно убедително. Общият тираж на издадените му произведения също насочва, но е уязвим - ще трябва да признаем ТЖ за „Класик №1“. Периодът от време (епохата) на писателя също е неточен критерий - не виждам особена разлика между сценаристите Вежинов (1914-1983) и Стратиев (1941-2000), но само първият е обявен за класик, за сметка на това пък Петър Бобев (също 1914 - но 1997) не бил класик. Ако не намерим ясни критерии, ще трябва да махнем категорията. Дано не чакаме следващо мнение нови 4 год. (каквато ни е темпото досега)!--Elkost (беседа) 06:38, 26 януари 2014 (UTC)