Категория беседа:Военни дейци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Военни дейци vs. Военнослужещи[редактиране на кода]

Какви са тези Военни дейци (?!), хората на служба в армията са военнослужещи --Ivanko 10:30, 15 септември 2007 (UTC)

Не знам коя я е създал, но явно част от проблема е в това, че категорията включва и исторически личности. На мен лично не ми звучи добре да наречеш някой римски военачалник "военнослужещ". :-) --Daggerstab 10:44, 15 септември 2007 (UTC)
Чудя се дали в реалния живот днес някой би нарекъл офицерите "военни дейци" или би ги нарекъл по-скоро "военнослужещи". Как ви звучи по-добре военнослужещите към българската армия или военните дейци към българската армия. В реалния живот никой, предполагам, не казва да речем "познавам или работя с този или онзи военен деец", а по-скоро се казва "познавам или работя с този или онзи военнослужещ". Иначе римският военачалник си е римски военачалник и ако трябва да го описваме, той по-скоро е военнослужещ, т.е. е на военна служба (служба: от служа, изпълнявам дълг), отколкото да е военен деец... с дейци и другари се описваха социалните взаимоотношения в един зловещ предишен режим... --BioPupil (беседа) 08:51, 13 май 2015 (UTC)
Съвременния термин е „Военнослужещи“. Военни дейци е архаично понятие, актуално по време на Балканските войни например, но не и днес, когато България е член на НАТО. Направо е смешно контингентите, които България беше изпратила в Афганистан, а и на други мисии да бъдат наричани „военни дейци“. Това звуци като подигравка.--AramM (беседа) 16:55, 14 май 2016 (UTC)