Категория беседа:Държави

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мисля, че е удачно да преместим всяка държава в своя отделна категория. --Борислав 15:36, 22 юни 2004 (UTC)

Преди обаче някой да е почнал да го прави, да предложа още нещо. Тъй като държавите са доста, бихме могли да ги групираме по континенти. Ето как си го представям:

--Борислав 15:48, 22 юни 2004 (UTC)

Доста добро е. --Webkid 16:19, 22 юни 2004 (UTC)
А дали да не сложим статиите за отделните държави в Категория:''Име на континент'', а не както са сега, направо в Категория:Държави? Отделно те ще бъдат сложени (по-късно, може би) в Категория:''Самата държава''. --Webkid 09:25, 11 юли 2004 (UTC)
Сега се сетих още нещо; няма ли да станат прекалено много подкатегориите в Категория:Европа, Категория:Азия и Категория:Северна Америка, когато се направят статии за всички държави? В англ. Уики са го направили така:

--Webkid 09:30, 11 юли 2004 (UTC)

Страни/Държави[редактиране на кода]

Не трябва ли да има Страни, която да включва Държави и Зависими територии? --Спас Колев 13:58, 10 ное 2004 (UTC)

Зависимите територии не са ли държави (според речника, държава е Политическа организация на обществото, отличаваща се с публична власт (правителство и неговите органи, съд, армия, полиция и др.), която се разпростира върху определена територия.) А и страна звучи доста разговорно. --Webkid 13:26, 12 февруари 2006 (UTC)
Не, не са. Точно публичната власт на друга територия (държавата) налага себе си върху зависимата. Има смисъл да се прави разграничението между държави и територии, защото разликата е зависимост-независимост. Зависими територии всъщност е съвременен евфемизъм за колонии. Съгласен съм, че страна се използва в разговорния език, но тя е смислово еднаква (доколкото знам) с държава. -- Златко ± (беседа) 14:09, 12 февруари 2006 (UTC)
Добре е да се използва един термин при категоризирането. Вече има Категория:Колонии, ако направим К:Зависими територии ще трябва да изтрием К:Колонии. За мен е без значение кой от двата термина ще се използва, стига да имат еднакъв обем. Има няколко статии за зависими територии — тъй като гледам List of dependent territories без да се задълбочавам, Острови Кук, Кайманови острови, Фарьорски острови, Гренландия, Уолис и Футуна, Холандски Антили, Буве и Пуерто Рико трябва да се категоризират като зависими територии/колонии. Може би за начало е добре да не правим категории по континенти, защото колониите не са чак толкова много, пък и ние нямаме много статии. Освен това може да се направи например К:Колонии на Франция, ако станат повечко. --WebkidБеседа 14:41, 12 февруари 2006 (UTC)

Аз мисля. че трябва да не се смесват понятието страна и дъежава или да се елиминира страна. Страна е територия и население(народ), което живее на територията, а държава е избрани със гласуване от народа партия и личности, които да управляват обществото със закони и да съхрянява и увеличава ресурсите и ценностите. Така съм учил, ако има промяна в дефиницията за страна и държава бих искал да се запозная с аргументите.

Промяна в имената[редактиране на кода]

Смятам да преименувам категориите „Азиатски държави“, „Африкански държави“, „Европейски държави“, „Северноамерикански държави“ и „Южноамерикански държави“ на „Държави в Азия“, „Държави в Африка“, „Държави в Европа“, „Държави в Северна Америка“ и „Държави в Южна Америка“ за повече яснота. Ще изчакам 1 седмица за възражения и коментари по темата. --Webkid 13:20, 12 февруари 2006 (UTC)

Звучи добре. И се сортира по-добре. --GVF 17:54, 11 март 2006 (UTC)


Не разбирам защо в последствие вместо "Държави" си използва "Страни". Започваш с Държави и после стигаш до Нещо си по страни. В случая заместването на Държава със Страна ми се струва неуместно.