Категория беседа:Единици за измерване

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Категория беседа:Единици)

Понеже не внимавах от самото начало за тези категории, не ми е всичко съвсем ясно. Ако целта на категориите е по-лесното откриване на информацията, някои неща като че ли не ги осмисляме достатъчно. Според мен има нужда да се правят подкатегории, ако има шанс някой ден тези подкатегории да се запълнят. Ако никога няма да има повече от пет-шест статии, по-добре е тези статии да бъдат в основната категория. Така решихме и променихме категориите за българските градове и села, което беше добре - вместо да има категории:

Градове в България > Градове в Плевенска област > Градове в община Кнежа

където да има само един град (Кнежа), всички градове са в категорията Градове в България, откъдето много по-лесно ще се откриват. Така е много по-добре.

Подобно е положението с тази категория. Подкатегорията Единици за електричен ток ще има само една единица Ампер - други няма. Волтът е единица за напрежение. Отделно, ако има категория Основни единици в МСЕ, всички останали единици би трябвало да са в нейни подкатегории, тъй като се определят от тези основни единици. От друга страна, тази категория няма да еволюира (тези единици са 7) и едва ли си струва да се надробява толкова: единиците, щом са токлова основни, могат да стоят в основната Категория:Единици.

С удоволствие ще направя сам промените, но исках да ви обърна внимание на проблема. Енциклопедията вероятно ще е по-лесна за използване и претърсване, ако тези категории са по-обемни, по-синтетични и дори по-абстрактни (затова всяка статия или категория може да има по няколко родителски), отколкото всичко да е раздробено и анализирано до молекулни размери. А може би не съм разбрал нещо както трябва? --5ko | Беседа 15:33, 8 ное 2004 (UTC)

По принцип си прав, но в случая е станало допълнително омазване, защото има и Категория:Мерни единици. --Спас Колев 15:43, 8 ное 2004 (UTC)
Съгласен съм. Трябва да прехвърлим всички статии в по-горната категория - тази. Но първо да решим коя да е тя - тази или Категория: Мерни единици? --Борислав Б 13:02, 10 ное 2004 (UTC)

Според мен, да останат Мерни единици(ИнжИнера 14:51, 21 ное 2004 (UTC))

Та, значи решихме да остане тази категория (не помня в коя беседа). Остана само другото предложение - да няма прекомерно раздробяване. Какво мислите? --Борислав Б 15:19, 26 ное 2004 (UTC)

"тази категория" да се чете "Категория:Единици". Горното ми мнение, уви, е неправилно. Обещавам, че вече ще правя справки и ще пиша каквото трябва, а не каквото на мен ми харесва.
За по-малко раздромяване на категориите се обявих и аз по повод класификацията на хората.(ИнжИнера 21:08, 27 ное 2004 (UTC))


Преместено от Категория беседа:Мерни единици за да са на едно място[редактиране на кода]

Мерни единици или Единици? --Борислав Б 12:59, 10 ное 2004 (UTC)

За мен е все едно. Според някакво IP, виж историята на Мерна единица, "мерна" било демодирано усмивка. В Единици пък има по-малко неща за местене. --Спас Колев 13:37, 10 ное 2004 (UTC)



Смятам, че терминът мерна единица не е редно да се употребява в що-годе сериозен текст на български език.

Мотиви:

- Това е русизъм, появил се може би преди 40-50 г., но чужд на езика ни (помислете за формите в м. и ср. род - те нямат приложение);

- В действащата нормативна база (ЗАКОН за измерванията, НАРЕДБА за единиците за измерване, разрешени за използване в Р. България) се употребяват термините единица за измерване, измервателна единица или просто единица (когато контекстът го подсказва);

- "Мерни" единици не се употребява в стандартите по метрология, нито в останалите български стандарти;

- В техническите среди този русизъм се смята за жаргон и старателно се избягва в сериозните публикации, вкл. в учебната литература за висшето и средно образование.

Допускането му за употреба в Уикипедия ще бъде терминологичен пропуск, който ще влоши качеството на този проект.

--George 12:26, 3 дек 2004 (UTC), по-рано "някакво IP"