Катерина Арагонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катерина Арагонска
Catalina de Aragón
кралица на Англия

Родена
Починала
7 януари 1536 г. (50 г.)
ПогребанаПитърбъро, Великобритания

РелигияКатолическа църква
католицизъм
Управление
Период1509 – 1533 г.
Коронация24 юни 1509 г.
ПредшественикЕлизабет от Йорк
НаследникАн Болейн
Coat of Arms of Catherine of Aragon.svg
Семейство
РодДинастия Трастамара, Тюдор
БащаФердинанд II Арагонски
МайкаИсабела Кастилска
Братя/сестриИзабела Арагонска
Хуана Кастилска
Мария Арагонска
СъпругАртър (14 ноември 1501 – 2 април 1502)
Хенри VIII (11 юни 1509 – 2 юни 1533)
ДецаМария I Тюдор
ПодписCatherine of Aragon Signature.svg
Катерина Арагонска в Общомедия

Катерина Арагонска (на английски: Catherine of Aragon) е испанска инфанта и кралица на Англия, първа съпруга на крал Хенри VIII.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 16 декември 1485 г. в двореца Ларедо в Алкала де Енарес на 50 км от Мадрид. Тя е най-малката дъщеря на кралската двойка Фердинанд Арагонски, крал на Испания, и Изабела Кастилска, кралица на Кастилия. Катерина Арагонска е сестра на кралица Хуана Кастилска и е леля на император Карл V.

Брак с Артър, принц на Уелс[редактиране | редактиране на кода]

През 1501 г. Катерина е омъжена за по-големия син на Хенри VIIАртър, но шест месеца по-късно Артър умира. След смъртта на сина си Хенри VII е изправен пред дилемата как да предотврати връщането на младата вдовица на баща ѝ. Той решава да омъжи Катерина за по-малкия син, Хенри, който е с пет години по-млад от нея. Решено е сключването на брака да се отложи докато Хенри не навърши подходяща за целта възраст. През това време в продължение на осем години Катерина живее почти като затворник в Дърам Хаус в Лондон.

Бракът на Катерина с брата на съпруга ѝ зависи от благоволението на папата, тъй като според църквата Катерина и Хенри са в близки роднински отношения. Катерина твърди, че бракът ѝ с Артър не е бил консумиран и следователно е невалиден. Папата обаче не отдава толкова голямо значение на проблема и разрешава на Хенри и Катерина да се оженят.

Брак с Хенри VIII и кралица на Англия[редактиране | редактиране на кода]

Катерина Арагонска сключва брак с Хенри VIII на 11 юни 1509 г. и е коронована за кралица на Англия на 24 юни 1509 г. Тя ражда на краля шест деца, които, с изключение на дъщеря им Мери Тюдор (станала известна с прозвището си „Кървавата Мери“), умират при раждането или малко след това.

Като кралица Катерина е изключително популярна сред народа. Тя дори управлява като регент докато Хенри е зает с инвазията си във Франция. През 1520 г. нейният племенник, император Карл V, е на официално посещение в Англия. Катерина съветва съпруга си, че е по-добре да сключи алианс с племенника ѝ, отколкото с Франция. Скоро след заминаването на Карл V, на 15 май 1520 Катерина придружава съпруга си на официално посещение при крал Франсоа I. След по-малко от две години войната срещу Франция е подновена и следва нова визита на Карл V в Англия, където този път са направени и планове той да бъде оженен за принцеса Мери Тюдор.

Всичко показва, че през първите години бракът на Катерина и Хенри VIII е щастлив и перспективен, докато не се появяват първите притеснения на краля от дългогодишната липса на мъжки наследник на короната. Династията Тюдор е още млада и положението ѝ на престола не може да се счита за сигурно без наличието на наследник, който да продължи мъжката линия на унаследяване на престола. А липсата на такъв създава предпоставка от оспорване на правата върху короната на наследниците на Хенри VIII ако те са от женски пол. В спомените още витае и призракът на гражданската война от 1485 – 1495, последният път, през който английският престол е обект на спорове между различни претенденти за него. Хенри VIII започва да вярва, че е обречен да остане без наследник, тъй като е нарушил църковните канони и се е оженил за съпругата на брат си.

Притеснен от липсата на наследник и с оглед на напредналата възраст на Катерина (42 г.), през 1526 г. Хенри VIII започва 6-годишен процес за анулиране на брака си с нея. През този етап на живота си той е влюбен в една от придворните ѝ дами – Ан Болейн. Кралят обаче среща острата съпротива от страна на папата, който отказва да разреши разтрогването на църковния му брак с Катерина Арагонска. Това е една от причините Хенри VIII да започне борба срещу католическата църква в Англия.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

Под влиянието на Ан Болейн Хенри VIII отнема на Катерина титлата „кралица“, прогонва я от двора през 1533 г. и я изпраща в имението Мор в Хартфордшър. Там Катерина продължава живота си, разделена от дъщеря си, в компанията на няколко слуги. В новия си затвор бившата кралица прекарва повечето си време в молитви.

Катерина Арагонска умира на 7 януари 1536 г. в двореца Кимбълтън и е погребана без кралски почести в абатство Питърбъро.

Генеалогия[редактиране | редактиране на кода]

Фернандо I Арагонски
Ferrando I d'Aragón.jpg
 
Елеонора Урака Кастилска
Leonor Urraca de Castela, la Rica Hembra - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png
 
Фадрике Енрикес
 
Марина Фернандес де Кордова и Айала
 
Енрике III Кастилски
Enrique III de Castilla (Ayuntamiento de León).jpg
 
Катрин Ланкастър
Catalina-de-Lancaster.jpg
 
Жуау Португалски
John of Reguengos (St. Vincent Panels).jpg
 
Изабела Браганса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Хуан II Арагонски
Chuan II d'Aragón.jpg
 
 
 
 
 
Хуана ЕнрикесJuana Enríquez.png
 
 
 
 
 
Хуан II Кастилски
Juan II de Castilla (Ayuntamiento de León).jpg
 
 
 
 
 
Изабела Португалска
IsabelPort.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фернандо II
FerdinandCatholic.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Изабела I Кастилска
IsabellaofCastile03.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Катерина
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Източници[редактиране | редактиране на кода]