Катерпилар D9

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катерпилар D9 – Характеристики
IDF-D9-Zachi-Evenor-001.jpg
Клас: Тежък булдозер
Задвижване: Гъсенично
Двигател модел:CAT C18 ACERT (D9T)
3408 HEUI (D9R)
Мощност: 464 к.с. (346 kW]]) D9T
474 к.с. (354 kW) D9R
Теглителна сила: 71,6 тона
Работно тегло:48 784 кг.
Дължина: 8.1 м)
Ширина: 4,5 m (blade)
Височина: 4 m
Скорост:11,9 км/ч Напред
14,7 км/ч Назад
Капацитет на ножа:13,5 м³ (9 SU blade)
16,4 м³ (9 U blade)
IDF D9L

Катерпилар D9 (на английски: Caterpillar D9) е американски тежък трактор с гъсенично задвижване (тип – булдозер), проектиран и произведен от компанията Катерпилар.

Въпреки множеството модфикации по машината (вкл. брониран), екипировката на машината обикновено включва огромен нож отпред и къртач в задната част на машината.

Катерпилар D9, със своите 474 к.с. и тегло 49 тона е един от големите булдозери, но не е най-големият произвеждан от Катерпилар. По-голям е Катерпилар D11, който разполага с двигател с мощност 935 к.с. и тегло 104 тона.

Размерът, надежността, дълговременното му използване, и ниските производствени и сервизни разходи са направили от D9 един от най-популярните булдозери в света (както и конкурента му от Комацу-Комацу D275A).

Машините с обозначение „D9“ са тежки машини, задвижвани с двигател Катерпилар, използвани като булдозери. D9 вдъхновява няколко поколения инженери, работещи в компанията Катерпилар, които осъществяват множество промени през годините. Въпреки промените, всяка нова генерация на тази машина излиза от завода с добавени „D9“.

Булдодер Катерпилар D9R (наричан на иврит – „דובי“, на английски: Teddy bear – Мечето Теди) в Израел, е произведен за израелските въоръжени сили. Машината е оборудвана с броня и специална екипировка за работа под тежък обстрел, като израелците го използват като бойно инженерно средство, разрушавайки с него постройки и сгради в Палестина. След доказано успешните действия на машината, при водене на военни действия, армията на САЩ също започва да го използва, D9 се използва от Морската пехота на САЩ, предимно в Ирак[1].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Video of US Army / US Marine teams working with civilian contractors from KBR Heavy Equipment Transport, using D9s at Ar Rutbah to build a large defensive berm