Катманду

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Катманду
Знаме    
येँदेय्.jpg
Nepal relief location map.jpg
27.7167° с. ш. 85.3667° и. д.
Катманду
Страна Флаг на Непал Непал
Население 975 453 души
Официален сайт http://www.kathmandu.gov.np
Катманду в Общомедия
Голямата будистка ступа Бода или Боднат в Катманду
Аскет пред входа на храма в който е живата богиня Кумари

Катманду (на английски: Kathmandu, на непалски: काठमांडौ, неп.бх.येँ Yne) наричан и Канипур (на английски: Kantipure) е столица и най-голям град в Непал с население от около 1 081 845 души (2008).

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен в Хималаите на над 1 350 метра надморска височина в едноименната долина, в която се намират още 2 по-големи селища - Патан и Бхактапур някога също столици на едноименните княжества, обединени впоследствие с това на Катманду.

Катманду е единственият голям и най-развит град в Непал. Освен от туризъм, населението се препитава от кожарство, тъкачество, художествена резба и добив на мрамор. Има аерогара за местни и международни полети и е автотранспортен център на страната.

В града и в околностите му са забележителни старият централен площад Дурбар с пагодите и старият кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхока (15-18в.), храма-манастир на живата богиня Кумари, споменатата пагода Катх Мандир, будисткият храм на маймуните от 3 в.пр.Хр. (наречен така не от вярващите, а от хипитата за който града става "Мека" в края на 60-те и през 70-те години на ХХв. дори Боб Сиигър възпява града в песен, истинското име на храма е Сваямбунатх), хиндуисткия комплекс Пашупатинатх от 13 в., храма Боднант (3 в.пр.Хр.) с голямата будистка ступа, интересни са кулата Бхимсен от 1834 г. и множеството други пагоди будистки и хиндуистки храмове, някои от водят началото си от 3 в.пр.Хр. и са с изящни каменни релефи, както и другите две споменати столици на старите княжества, които принципно приличат на Катманду, и са съвсем близо до него. Градът е най-големият център на образование и култура в Непал. Тук действат Университет с 11 института, Университета Трибхуван, Санскритски колеж, Национален колеж, Академия, Асоциация на изящните изкуства, Национален музей, Нумизматичен музей, Националната и Централната библиотеки, Архитектурно-инженерна камара, Представителство на ООН по прехраната, Бюро за бежанците от Тибет и Будистки художествени и религиозени центърове и разбира се Американско воено предсавителство и много и от най-различни категории хотели, ресторанти и магазини. Районът Тамел е най-автентичен и привлекателен за туристите. Тук са кръчмите в които са сядали легендарните Бийтълс и Йоко Оно, Боб Дилън, покорителя на Еверес Едмънд Хилари. Катманду е стартов пункт за посещение на джунглите при Читван и другите национални паркове в южен Непал обитавани от носорози, тигри, тукани и слонове или попълване на екипировката, организиране и получаване на разрешение за трекинг по Хималаите, от тук излитат двумоторните самолети до Лукла - най-близкото летище до Еверест и изходния пункт за покоряването му - Намче Базар. Не се учудвайте ако разглеждайки забележителностите чуете българска реч. Това гостоприемно място е популярно сред българите живеещи в България и по света. Те се чувстват привично и добре сред топлият интимитет и изящността на местната дървена архитектура и простора съчетан с камерен мащаб на старите площади, те сугурно им напомнат Копривщица и Жеравна или ведрите и усмихнати лица на отрудените непалци и високота планина ги води още по-далеч към прабългарските им корени и спомена за връх Тенгри хан.

История[редактиране | редактиране на кода]

Легендата свързва заселването му с будистки монах победил злите духове и отрязал върха на хълма заприщващ водите които изпълвали долината и я били превърнали в езеро. Тогава те се оттекли и на освободената земя се заселили хора. Интересно е, че местните хора твърдят, че са намирали много останки от миди и други водни обитатели тук далеч от големите реки и на хиляди метри над морето, и вярват, че в долината живеят 10 000 0000 божества. Исторически градът е известен от 723 г. с името Кантипур. Счита се, че днешното му име е свързано с двуетажната дървена пагода Катх Мандир (покрит подслон, Kaasthamandap, काष्ठ मंडप/मण्डप Kaasth Mandap) построена от крал Лакшми Нарсингх Мала (Laxmi Narsingh Malla) през 1596 г. на площад Дурбар. Градът става държавна столица на Непал през 1769 г. От XVII—XVIII век. са и най-добре съхранените сгради когато тук както и в цялата долина управляват кралете от неварската династия Малла.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]