Катоден лъч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Схема на тръба на Крук. A е ниско напрежение за отопление на катода C. B е високо напрежение за захранване на анода, покрит с фосфор P. Засенчващата маска M е с потенциала на катода и нейният образ се вижда като несветеща зона.

Катодните лъчи е историческото название на потоците електрони, наблюдавани при прилагане на електрическо поле към евакуирани стъклени балони, в които има най-малко два електрода: катод (отрицателен електрод) и анод (положителен електрод) в конфигурация, известна като диод (т.е. по-късните вакуумни лампи).

Когато катодът се нагрее, излъчваните от него частици се движат към анода под действието на електрическото поле. Ако стъклената стена зад анода е покрита с флуоресцентен материал, тя свети. Ако между двата електрода има механична преграда с някаква форма, нейната сянка се изобразява върху светещата стена. Изводът е, че частиците, напускащи катода, се движат по линейна траектория. Затова първоначално получават името „катодни лъчи“. последващи опити установяват, че това са електрони. Фактът, че те се емитират от катода, означава, че електрическият им заряд е отрицателен. Този феномен е детайлно изучаван от физиците в края на 19 век и особено от Филип Ленард, който е удостоен с Нобелова награда за физика[1].

За изучаването на катодните лъчи били създадени специални тръби – тръба на Крук (виж схемата).

Катодните лъчи се разпространяват по права траектория в отсъствие на прегради, но могат да се отклоняват от електрическо или магнитно поле, получени чрез поставяне на външни електроди или магнити. Това е принципът на действие на катодно-лъчевата тръба (на английски cathode ray tube – CRT), известна също като „тръба на Браун“ (изобретена през 1897 от Фердинанд Браун). Катодно-лъчевата тръба е в основата на първите телевизионни приемници, на осцилоскопа, на първите монитори за компютри и на ранните телевизионни камери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cathode ray“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.