Катрин Деньов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Катрин Деньов
френска актриса
Катрин Деньов 
Родена: 22 октомври 1943 г. (72 г.)

Катрин Деньов (на френски: Catherine Deneuve, [katʁin dəˈnœv]) е френска актриса, родена на 22 октомври 1943 г. Тя намира признание главно с ролите си на дистанцирана и мистериозна красавица във филми като „Отблъскване“ (1965) и „Прекрасен ден“ (1967). Катрин Деньов печели националната филмова награда на Франция „Сезар“ за участието си в „Последното метро“ („The last metro” - 1980), както и за ролята си в шедьовъра „Индокитай“ (1993), за която е номинирана и за „Оскар“ за най-добра актриса. Деньов участва и в седем англоезични филма, най-значимият от които е култовият „Гладът“ („Тhe Hunger” - 1983)). През 2008 г. тя участва в своя 100-тен филм – „Коледна приказка“ („Un conte de Noël“).

Филмова кариера[редактиране | редактиране на кода]

Деньов дебютира едва на тринайсет във филма „Ученички“ („Les Collégiennes“ – 1957), където тя е представена като Катрин Дорлеак (Catherine Dorléac). По време на работата си в киното тя приема моминското име на майка си за своя фамилия — Деньов (Deneuve), и го използва с цел да се разграничи от по-възрастната си сестра, която гради кариера с бащиното си име.

Филмът, който носи полпулярност на Катрин Деньов е мюзикълът на Жак Деми от 1964 г. - „Шербурските чадъри“, който я извежда до нови водещи роли в класическия съспенс на Роман Полански - „Отблъскване“ („Repulsion“ – 1965), във филма на Луис Бунюел - „Красавицата на деня“ (Belle de jour - 1967), и като буржоазна домакиня, която постига своето сексуално удовлетворение, работейки в Парижки бордей, отново във филм на Полански.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]