Катрин Пар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катрин Пар
Кралица на Англия
Queen Catherine Parr.jpg
Управление 12 юли 1543 - 28 януари 1547
Лични данни
Родена
Блекфрайърс, Лондон, Англия
Починала
Дворецът Сидни, Глостършър, Англия
Подпис Catherine Parr Signature.svg
Семейство
Династия Тюдор
Баща Томас Пар
Майка Мод Грийн
Бракове Хенри VIII
Томас Сиймур
Потомци Мери Сиймур
Герб Coat of Arms of Catherine Parr.svg
Катрин Пар в Общомедия

Катрин Пар (на английски: Catherine Parr, алтернативен правопис Katherine, Katheryn или Katharine) е английска кралица, шестата и последна съпруга (15431547) на английския крал Хенри VIII. След смъртта му, Катрин става настойник на доведената си дъщеря, бъдещата кралица Елизабет I.

Детство и юношество[редактиране | редактиране на кода]

Катрин Пар е родена около 1512 г. Тя е първо дете в семейството на сър Томас Пар и лейди Мод Грийн. Месторождението ѝ също не е ясно. Би могло да е родена в бащиния ѝ замък Кендал в графство Уестморланд, или в Лондон, където семейство Пар има дом в района Блекфайерс.

Детството ѝ преминава в замъка Кендъл, който е владение на рода ѝ от XIV век. В 1517 г. губи баща си. Изучава чужди езици и философия, въпреки че тези науки не влизат в „учебната програма“ на знатните дами от XVI век.

Младата дама е дадена за съпруга когато е на 14 или 15-годишна възраст на 60-годишния лорд Едуард Боро. Сватбата се състои през 1526 г. Семейният ѝ живот е щастлив, въпреки че Катрин е почти два пъти по-малка от децата на своя съпруг. През 1529 г. съпругът ѝ умира и тя остава вдовица.

Втори брак[редактиране | редактиране на кода]

В 1530 г. младата вдовица получава ново предложение да встъпи в брак. То идва от Джон Невил, лорд Латимър, който е също вдовец. Приемайки това предложение, лейди Картин се премества да живее при мъжа си в Снейп-Касъл. Отново се оказва в ролята на мащеха- Латимър има дъщеря Маргарет от първия си брак.

През втората половина на 30-те години на XVI век, семейството ѝ е чест гост на двора на крал Хенри VIII, който се отнася към двойката дружелюбно.

След убийството на своята пета жена – Катрин Хауърд – Хенри VIII все повече обръща внимание на умната и приветлива лейди Катрин. Лорд Латимър в това време вече е тежко болен и не му остават надежди за оздравяване. Когато той умира през 1543 г., кралят започва настойчиво за ухажва лейди КатринЛатимър.

Кралица на Англия[редактиране | редактиране на кода]

Крал Хенри VIII Английски

На 12 юли 1543 г. се състои венчавката. От първите дни на своя съвместен живот с Хенри, Катрин се старае да му създаде условия на нормален семеен живот. С нейното особено благоразположение се ползва принцеса Елизабет, дъщерята на убитата Ан Болейн.

Между мащехата и доведената дъщеря се завързва крепка дружба – те водят активна кореспонденция и често си устройват философски беседи. С другата дъщеря на Хенри, принцеса Мери, няма така близки отношения. Причината е в религиозната нетърпимост на католичката Мери към протестантката Катрин. Катрин успява да привлече на своя страна и принц Едуард въпреки че той първоначално не усеща привързаност към мащехата си.

В периода 1545-1546 г. здравето на краля дотолкова се влошава, че той не може да взема решения по държавните проблеми. Освен това мнителността и подозрителността на краля започват да придобиват заплашителен характер. Кралят на няколко пъти взема решение Катрин да бъде арестувана, но после се отказва от тази стъпка. Причината за кралската немилост е, в основата си, радикалното протестантство на Катрин, която е увлечена от идеите на лутеранството.

На 28 януари 1547 г., в два часа през нощта, Хенри VIII умира. През май същата година вдовицата Катрин се омъжва за Томас Сиймур, родният брат на друга от жените на Хенри – Джейн Сиймур.

Лейди Сиймур[редактиране | редактиране на кода]

Портрет на принцеса Елизабет, 1546

Томас Сиймур е далновиден човек и прави предложение за брак на Катрин, воден от идеята да стане съпруг на овдовялата кралица. Надеждите му не се оправдават. Освен това дъщерите на Хенри – принцесите Елизабет и Мери, се отнасят към брака с несъгласие. Едуард от своя страна, напротив, изразява своето възхищение, че неговият любим вуйчо и не по-малко любима мащеха са създали семейство.

Семейният живот на лорд Сиймур и бившата кралица не е щастлив. Вече стара и увяхваща, тя ревнува своя привлекателен съпруг от всички млади красавици. Има версия, според която младата принцеса Елизабет е влюбена в Томас Сиймур, а последният ѝ отвръщал с взаимност. Това предположение няма сериозни потвърждения.

Катрин забременява и Томас Сиймур отново се превръща в предан съпруг. В края на август 1548 г. тя ражда дъщеря.

Катрин умира на 5 септември 1548 г., малко след раждането на единственото си дете. Със смъртта си при раждане, Катрин споделя съдбата на много жени от своето време.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]