Катрин Пар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катрин Пар
Katherine Parr
кралица на Англия
Catherine Parr from NPG.jpg
Родена
1512 г.
Починала
ПогребанаВеликобритания

Религияангликанство
Управление
Период12 юли 1543 – 28 януари 1547
ПредшественикКатрин Хауърд
Coat of Arms of Catherine Parr.svg
Семейство
РодТюдор
БащаТомас Пар
МайкаМод Грийн
СъпругХенри VIII (12 юли 1543 – 7 февруари 1547)
ПодписCatherine Parr Signature.svg
Катрин Пар в Общомедия

Катрин Пар (на английски: Catherine Parr, алтернативен правопис Katherine, Katheryn или Katharine) е английска кралица, шестата и последна съпруга (1543 – 1547) на английския крал Хенри VIII. След смъртта му, Катрин става настойник на доведената си дъщеря, бъдещата кралица Елизабет I.

Произход и ранни години (ок. 1512 – 1526)[редактиране | редактиране на кода]

Катрин Пар е родена около 1512 г. Тя е първо дете в семейството на сър Томас Пар и лейди Мод Грийн. Месторождението ѝ също не е ясно. Би могло да е родена в бащиния ѝ замък Кендал в графство Уестморленд, или в Лондон, където семейство Пар има дом в района Блекфрайърс.

Детството ѝ преминава в замъка Кендъл, който е владение на рода ѝ от XIV век. След като баща ѝ умира през 1517 г., Катрин е изпратена да живее при чичо си сър Уилям Пар в Нортхамптъншър. Там тя получава добро образование, изучава чужди езици и философия, въпреки че тези науки не влизат в „учебната програма“ на знатните дами от XVI век.

Брак с лорд Едуард Боро (1526 – 1529)[редактиране | редактиране на кода]

Младата дама е дадена за съпруга когато е на 14 или 15-годишна възраст на 60-годишния лорд Едуард Боро. Сватбата се състои през 1526 г. Семейният ѝ живот е щастлив, въпреки че Катрин е почти два пъти по-малка от децата на своя съпруг. През 1529 г. съпругът ѝ умира и тя остава вдовица.

Втори брак с Джон Невил, лорд Латимър (1530 – 1543)[редактиране | редактиране на кода]

В 1530 г. младата вдовица получава ново предложение да встъпи в брак. То идва от Джон Невил, лорд Латимър, който е също вдовец. Приемайки това предложение, лейди Картин се премества да живее при мъжа си в Снейп-Касъл. Отново се оказва в ролята на мащеха – Латимър има дъщеря Маргарет от първия си брак.

През втората половина на 30-те години на XVI век, семейството ѝ е чест гост на двора на крал Хенри VIII, който се отнася към двойката дружелюбно.

След убийството на своята пета жена – Катрин Хауърд – Хенри VIII все повече обръща внимание на умната и приветлива лейди Катрин. Лорд Латимър в това време вече е тежко болен и не му остават надежди за оздравяване. Когато той умира през 1543 г., кралят започва настойчиво за ухажва лейди Катрин Латимър.

Трети брак и кралица на Англия (1543 – 1547)[редактиране | редактиране на кода]

Крал Хенри VIII Английски
Портрет на принцеса Елизабет, 1546

На 12 юли 1543 г. се състои венчавката с Хенри VIII. От първите дни на своя съвместен живот с Хенри, Катрин се старае да му създаде условия на нормален семеен живот. С нейното особено благоразположение се ползва принцеса Елизабет, дъщерята на убитата Ан Болейн.

Между мащехата и доведената дъщеря се завързва крепка дружба – те водят активна кореспонденция и често си устройват философски беседи. С другата дъщеря на Хенри, принцеса Мери, няма така близки отношения. Причината е в религиозната нетърпимост на католичката Мери към протестантката Катрин. Катрин успява да привлече на своя страна и принц Едуард, въпреки че той първоначално не усеща привързаност към мащехата си.

В периода 1545 – 1546 г. здравето на краля дотолкова се влошава, че той не може да взема решения по държавните проблеми. Освен това мнителността и подозрителността на краля започват да придобиват заплашителен характер. Кралят на няколко пъти взема решение Катрин да бъде арестувана, но после се отказва от тази стъпка. Причината за кралската немилост е, в основата си, радикалното протестантство на Катрин, която е увлечена от идеите на лутеранството.

На 28 януари 1547 г., в два часа през нощта, Хенри VIII умира.

Лейди Сиймур – четвърти брак (1547 – 1548)[редактиране | редактиране на кода]

Кралица Катрин Пар

През май същата година вдовицата Катрин се омъжва за Томас Сиймур, родният брат на друга от жените на Хенри – Джейн Сиймур.

Томас Сиймур е далновиден човек и прави предложение за брак на Катрин, воден от идеята да стане съпруг на овдовялата кралица. Надеждите му не се оправдават. Освен това дъщерите на Хенри – принцесите Елизабет и Мери, се отнасят към брака с несъгласие. Едуард от своя страна, напротив, изразява своето възхищение, че неговият любим вуйчо и не по-малко любима мащеха са създали семейство.

Семейният живот на лорд Сиймур и бившата кралица не е щастлив. Вече стара и увяхваща, тя ревнува своя привлекателен съпруг от всички млади красавици. Има версия, според която младата принцеса Елизабет е влюбена в Томас Сиймур, а последният ѝ отвръщал с взаимност. Това предположение няма сериозни потвърждения.

Катрин забременява и Томас Сиймур отново се превръща в предан съпруг. В края на август 1548 г. тя ражда дъщеря.

Катрин умира на 5 септември 1548 г., малко след раждането на единственото си дете. Със смъртта си при раждане, Катрин споделя съдбата на много жени от своето време.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]