Кафеклубен (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Американският изследовател Робърт Пийри, откривател на остров Кафеклубен

Кафеклубен (на датски: Kaffeklubben Ø) (Координати: 83°40′с.ш. 29°50′и.д.) е остров в Северния ледовит океан, на 37 км източно от нос Морис Йесуп в Гренландия и най-близката суша до Северния полюс на Земята, отстоящ на 713,5 км от него. Открит е от американския арктически изследовател Робърт Пири през 1900 година, по време на експедицията му в търсене на най-прекия маршрут към Северния полюс. Изготвяйки картиране на северните брегове на Гренландия, датският геолог и топограф Лауге Кох му дава името Кафеклубен през 1921 година. Названието си островът получава в чест на неформалния кафе-клуб на географите в Минералогичния музей на Копенхаген, който те редовно посещават.

През 1969 година канадска експедиция установява, че Кафеклубен е със 750 метра по-близо до Северния полюс отколкото нос Морис Йесуп, който дотогава е смятан за най-северната суша на планетата.

Растителният свят на острова е силно ограничен. По време на краткото арктическо лято там може да бъде открита пурпурната каменоломка (саксифрага) – най-северният растителен вид на Земята.

Източници[редактиране | редактиране на кода]