Каха Бендукидзе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каха Бендукидзе
კახა ბენდუქიძე
грузински политик
Каха Бендукидзе
Каха Бендукидзе

Роден
Починал
13 ноември 2014 г. (58 г.)

Учил вМосковски държавен университет
Тбилиски държавен университет
Предприемаческа дейност
Работил вВисша школа по икономика
Каха Бендукидзе в Общомедия

Каха Автандилович Бендукидзе (на грузински: კახა ბენდუქიძე) е грузински бизнесмен и политик.

Живял е дълго време в Русия, където се занимава с корпоративно управление. От 2004 до 2008 година е икономически министър на Грузия.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Каха Бендукидзе е роден през 1956 година в Тбилиси. Завършва биология в Тбилиския държавен университет (1977), след което защитава кандидатска дисертация в Московския държавен университет (1980). През следващите години работи в Института по биология и физиология на микроорганизмите в Пушчино (1981-1985) и ръководи Лабораторията по молекулярна генетика в Института по биотехнологии (1985-1988).

Предприемач в Русия[редактиране | редактиране на кода]

С президента В. Путин, 30.05.2002

В края на 1980-те години Бендукидзе основава технологичното предприятие „Биопроцес“, което през 1991 година се слива с Московската нефтена борса в инвестиционната компания „НИПЕК“. През 1993 година става генерален директор на НИПЕК, която по време на ваучърната приватизация в Русия придобива големи дялове в машиностроителното предприятие „Уралмаш“. През 1993 година Бендукидзе става негов генерален директор, а след сливането му с „Ижорски заводи“ оглавява компанията „Обединени машиностроителни заводи“ също като генерален директор. През 2002 година придобива дялове в телевизията ТВ6 Русия. Той е вицепрезидент на работодателската организация Руски съюз на индустриалците и предприемачите (Российский союз промышленников и предпринимателей) до средата на 2004 г.

През 1990-те години Бендукидзе публично подкрепя политиката на руския президент Борис Елцин и заема постове в неговата администрация. През 1993 година се кандидатира за депутат от партията Уралмаш, но не е избран.

Политик в Грузия[редактиране | редактиране на кода]

През март 2004 година Каха Бендукидзе се оттегля от ръководството на „Обединени машиностроителни заводи“ и продава дяловете си в компанията. Придобива гражданство на Грузия и на 2 юни същата година става министър на икономиката на Грузия, а от 14 декември 2004 до 24 януари 2008 година е държавен министър по координация на икономическите реформи. Става известен като привърженик на пазарната икономика, дерегулацията и приватизацията, заявайки, че за няколко години всички държавни активи в страната трябва да бъдат приватизирани, а министерството му – закрито.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kakha Bendukidze в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​