Направо към съдържанието

Кахора Баса

Кахора Баса
„Кахора Баса“ от космоса
„Кахора Баса“ от космоса
Местоположение
-15.6667° с. ш. 31.8333° и. д.
Местоположение в Мозамбик
МестоположениеМозамбик
Надм. височина314 m
Построен1974 г.
СобственикРепублика Мозамбик
Езеро
Дължина250 km
Ширина38 km
Дълбочина20,9 m
Площ2739 km²
Воден обем55,8 km³
ПритокЗамбези
ОттокЗамбези
ВЕЦ
Капацитет1920 MW
Кахора Баса в Общомедия

„Кахора Баса“ е язовир с водноелектрическа централа на река Замбези в провинция Тете, Мозамбик. Името Кабора Баса е използвано по-рано заради грешка.

Това е 4-то по големина изкуствено езеро в Африка. В Африка има само 3 по-големи язовира по площ и обем: „Акосомбо“ в Гана, „Кариба“ (в по-горното течение на река Замбези, между Замбия и Зимбабве) и „Насър“ в Египет.

Португалски период

[редактиране | редактиране на кода]

Проектът за „Кахора Баса“ е започнат в края на 1960-те години от португалците в тяхната колония по това време Мозамбик. Заедно с Република Южна Африка сключват споразумение, според което Португалия ще построи и управлява ВЕЦ на „Кахора Баса“ заедно с високоволтова система за пренос на електроенергия до границата с Южна Африка. От своя страна РЮА се съгласява да построи нужната инфраструктура на своя територия и да купува енергия от Португалия.

Проектът е бил жертва на саботаж няколко пъти от местните, борещи се за независимост. Язовирът започва да се пълни през 1974 г.

До 2007 г. стената е управлявана от Hidroeléctrica de Cahora Bassa - съвместна компания на Мозамбик (18%) и Португалия (82%). На 27 ноември 2007 г. Мозамбик придобива контрол върху язовира.[1] През 2007 г. Португалия продава на Мозамбик по-голямата част от своите 82% за 750 милиона евро, но запазва 15%. Страната планира да продаде още 10% в по-късен етап на инвеститор, посочен от правителството на Мозамбик.

Независим Мозамбик

[редактиране | редактиране на кода]
„Кахора Баса“

Мозамбик става независим през 1975 г. От завършването на проекта р. Замбези има много по-регулирано течение, но все още причинява масивни наводнения с множество жертви. Пример за това е наводнението от 1978 г., което оставя 100 000 души без дом и причинява щети за 30 млн. долара, а 45 души губят живота си. То слага край на разпространеното твърдение, че язовирът най-сетне ще спре наводненията.

По време на гражданската война (1977-1992) многократно са нанасяни щети върху транспортната система. След края на войната компанията отстранява щетите.

Икономически дейности

[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от електричеството, генерирано от „Кахора Баса“, се продава на Република Южна Африка. През 2006 г. „Кахора Баса“ има около 1920 MW мощност, но инфраструктурата е с много по-голям капацитет и компанията-собственик има планове почти да удвои производството до 2008 г. През 1994 г. общият капацитет в Мозамбик е бил 2400 MW, от които 91% от ВЕЦ.

В язовира е развито отглеждането на риба (особено капента). Капента идва от езерото Кариба, където на свой ред е внесена от езерото Танганика. Годишният улов в „Кахора Баса“ е 10 000 т. през 2003 г.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Cahora Bassa в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​