Каша (окръг)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Окръг Каша
на английски: Cassia County
Разположение на окръга в Айдахо
Разположение на окръга в Айдахо
Местоположение
Разположение на Айдахо в САЩ
Административна йерархия
Държава: Съединени американски щати
Щат: Айдахо
Данни
Население: 23 664
Площ: 6683 km2
Адм. център: Бърли
Уебсайт: www.cassiacounty.org
История
Създаден: 20 февруари 1879

Окръг Ка̀ша (на английски: Cassia County, звуков файл и буквени символи за произношение [1]) е окръг в щата Айдахо, Съединени американски щати. Площ 6683 km² (3,08% от площта на щата, 9-о място). Население – 23 664 души (2017), 1,46% от населението на щата, гъстота 3,54 души/km². Административен център е град Бърли.[1]

Окръгът е разположен в южната част на щата. На запад граничи с окръг Туин Фолс, на северозапад – с окръг Джеръм, на север – с окръзите Минидока и Блейн, на североизток – с окръг Пауър, на изток – с окръг Оунайда и на юг – с щатите Юта и Невада. Северната третина на окръга е заета от срадната част на обширната междупланинска равнина на река Снейк, а южната част е планинска. Тук се издигат три изолирани планински масива, най-висок от които е масивът Албион с връх Каша 10339 f (3151 m). На север по границата с окръзите Блейн, Минидока и Джеръм преминава част от горното течение на река Снейк (ляв приток на Колумбия), на която е изграден язовирът Уолкът. От ляво в нея се вливат реките Рафт и Гос Крийк.

Най-голям град в окръга е административният център Бърли 10 345 души (2010 г.), а останалите населени места са малки с население под 500 души.

През окръга преминават участъци от 2 междущатски магистрали и 1 междущатско шосе:

Окръгът е основан на 20 февруари 1879 г. с административен център град Албион. За неговото наименование има две версии: или е наименуван в чест на Джон Казиер, един от командирите на мормонския батальон участвал в американо-мексиканската война, или на широко разпространеното в региона растение каша. През 1907 г. от западната част на окръга е отделен окръг Туин Фолс, а през 1913 г. от източната му част – окръг Пауър. На 5 ноември 1918 г. административният център на окръга е пренесен от град Албион в град Бърли.

Източници[редактиране | редактиране на кода]