Кванмьонсон-3

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кванмьонсон-3
North Korean Unha-3 rocket at launch pad.jpg
Ракетата-носител Унха-3
Общи данни
По програма на Flag of North Korea.svg Северна Корея
Основни изпълнители КККТ
Основни цели Метеорологични / изпитание на балистична ракета
Дата на изстрелване 1 елемент – 13 април 2012 7:39 KST
2 елемент — 12 декември, 2012 09:49 KST
Стартова установка Унха-3
Маса 100 кг.
Продължителност 2 години (по план)
Състояние 1 елемент – не успява да излезе в космоса
2 елемент – В орбита

Кванмьонсон-3 (на български: Ярка Звезда-3) е изкуствени спътник на Северна Корея, предназначен да се използва за метеорологични цели, чието изстрелване предизвика бурни реакции на Запад.[1].

Спътникът е изстрелян на 13 април 2012 г. чрез ракетата-носител Унха-3. Ракетата избухва 90 секунди след пускането ѝ[2]. С изстрелването му се е планувало да се отбележи годишнината от рождението на основателя на републиката Ким Ир Сен. На 1 декември 2012 г. КНДР обявява, че ще изстреля друг сателит между 10 и 22 декември 2012. Изкаран е в космоса успешно на 12 декември 2012 г.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името „Кванмьонсон“ е символично за севернокорейския национализъм. Според легендата, когато Ким Чен Ир се е родил, в небето се появила ярка звезда (кванмьонсон), която била знак, че се е родил нов генерал.[3]

Първи опит[редактиране | редактиране на кода]

На 13 април 2012 г. в 7:38:55 KST, ракетата бива изстреляна. 90 секунди след това, тя експлодира и пада в Жълто море в близост до Гунсан, Южна Корея. Мнозина държави, сред които и България осъждат опита на КНДР да изведе сателит в космоса. Според САЩ, тези действия представляват заплаха за регионалната сигурност. Дори Русия и Китай, които са съюзници на изолираната държава, я критикуват остро.

Втори опит[редактиране | редактиране на кода]

След първоначалния провал, правителството на Северна Корея решава да направи втори опит. На 12 декември 2012 г. 00:49 UTC, сателитът е изведен в орбита успешно чрез ракетата-носител Унха-3.[4] Събитието съвпада с годишнината от смъртта на предишния лидер, Ким Чен Ир и президентските избори в Южна Корея. Успешното изстрелване прави КНДР десетата космическа сила, която е способна да изкара сателит в космоса със своя собствена ракета-носител.

Няколко дни след това, различни източници от САЩ, Канада, Дания и Полша потвърждават, че сателитът е достигнал орбита.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]