Направо към съдържанието

Квинт Фабий Максим (консул 45 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Квинт Фабий Максим.

Квинт Фабий Максим
Quintus Fabius Maximus
римски политик
Роден
Починал
45 г. пр.н.е.
Семейство
Майканеизв.
Съпруганеизв.
неизв.
ДецаПавел Фабий Максим
Африкан Фабий Максим
Фабия Павлина
Квинт Фабий Максим в Общомедия

Квинт Фабий Максим (на латински: Quintus Fabius Maximus; † 31 декември 45 пр.н.е.) e политик на късната Римска република.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той произлиза от фамилията Фабии, клон Максими, също така и от Емилиите и Корнелиите. Син е на Квинт Фабий Максим и внук на Квинт Фабий Максим Алоброгик (консул 121 пр.н.е.).[1]

През 57 пр.н.е. той е едил заедно с Квинт Цецилий Метел Пий Сципион. Те нареждат на Тит Помпоний Атик да напише книга за фамилиите Емилии, Корнелии и Фабии Максимии.[2] Фабий реставрира и триумфалната арка Форникс Фабиан (Fornix Fabianus), постоена от дядо му и слага своята статуя вътре. Те не се грижат за нарасналите цени, което води до недоволство сред народа и Помпей трябва да се грижи за сигурността на житното снабдяване.[3]

През 46 пр.н.е. той е легат с Квинт Педий на Юлий Цезар в Испания. Остава там до победата в битката при Мунда (17 март 45 пр.н.е.) и е оставен като генерал да обсажда Мунда. Той има победа и се връща през септември в Рим, къето е награден с получаване на службата суфектконсул за последните три месеца на 45 пр.н.е. На 13 октомври Фабий има право да празнува своя триумф над Испания.

Фабий умира неочаквано в последния ден на консулската си служба. Назначен е нов суфектконсул само за 31 декември 45 пр.н.е. Гай Каниний Ребил.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Фабий има двама сина:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fasti Capitolini
  2. Корнелий Непот, Atticus 18, 4.
  3. Цицерон, Fragment aus de virtute, при Antoine de La Sale.