Квинт Фабий Максим (консул 45 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Квинт Фабий Максим.

Квинт Фабий Максим
Quintus Fabius Maximus
римски политик
Роден
1-ви век пр.н.е.
Починал
45 г. пр.н.е.
Семейство
Майканеизвестна
Съпруганеизвестна
неизвестна
ДецаПавел Фабий Максим
Африкан Фабий Максим
Фабия Павлина
Квинт Фабий Максим в Общомедия

Квинт Фабий Максим (на латински: Quintus Fabius Maximus; † 31 декември 45 пр.н.е.) e политик на късната Римска република.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той произлиза от фамилията Фабии, клон Максими, също така и от Емилиите и Корнелиите. Син е на Квинт Фабий Максим и внук на Квинт Фабий Максим Алоброгик (консул 121 пр.н.е.).[1]

През 57 пр.н.е. той е едил заедно с Квинт Цецилий Метел Пий Сципион. Те нареждат на Тит Помпоний Атик да напише книга за фамилиите Емилии, Корнелии и Фабии Максимии.[2] Фабий реставрира и триумфалната арка Форникс Фабиан (Fornix Fabianus), постоена от дядо му и слага своята статуя вътре. Те не се грижат за нарасналите цени, което води до недоволство сред народа и Помпей трябва да се грижи за сигурността на житното снабдяване.[3]

През 46 пр.н.е. той е легат с Квинт Педий на Юлий Цезар в Испания. Остава там до победата в битката при Мунда (17 март 45 пр.н.е.) и е оставен като генерал да обсажда Мунда. Той има победа и се връща през септември в Рим, къето е награден с получаване на службата суфектконсул за последните три месеца на 45 пр.н.е. На 13 октомври Фабий има право да празнува своя триумф над Испания.

Фабий умира неочаквано в последния ден на консулската си служба. Назначен е нов суфектконсул само за 31 декември 45 пр.н.е. Гай Каниний Ребил.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Фабий има двама сина:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fasti Capitolini
  2. Корнелий Непот, Atticus 18, 4.
  3. Цицерон, Fragment aus de virtute, при Antoine de La Sale.