Кежовица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Кежовица (на македонска литературна норма: Кежовица) е балнеоложка местност в Република Македония, която включва минералните извори Кежовица и Лъджи. Намира се край град Щип, близо до Ново село и река Брегалница. Банята Кежовица е свързана с шосе към Щип, Велес, Струмица и с ж.п. транспорт. Отдалечена е на около 2 км югозападно от Щип, в самия край на Ново село. Надморската височина на местността е 262 м. Физикалната терапия разполага с 50 легла, за които се грижат четирима лекари-специалисти, един интернист и 30 физиотерапевти и медицински сестри. В комплекса се възстановяват и спортисти, които са претърпели травми.

Термално-минералните извори на терена излизат от два извора. Първият - Лъджи се намира на дясната страна на Брегалница, а Кежовица - също е от дясната страна на реката, но на южната част на рида.

Водата, която извира от Кежовица, е с температура от 64 градуса по Целзий и е подходяща за лечение на неврологични и гинекологични болести, както и за хора в период на възстановяване след физически травми.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Кежовица - забравен балнеокурорт на края на града