Кембалова кралска змия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кембалова кралска змия
Milk Snake P9240112.JPG
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Reptilia Влечуги
разред: Squamata Люспести
подразред: Serpentes Змии
семейство: Colubridae Смокообразни
подсемейство: Colubrinae
род: Lampropeltis Кралски змии
вид: L. triangulum Млечна змия
подвид: L. triangulum
campbelli
Кембалова
кралска змия
Научно наименование
Уикивидове Lampropeltis triangulum campbelli

Кембаловата кралска змия (Lampropeltis triangulum campbelli), е яйценосен неотровен вид млечна змия от семейството на Смокообразните. Обичайно е обект на развъждане в плен и се наблюдават няколко нейни цветови вариации. Когато се държи в ръка, излъчва през клоаката си секрет с остра миризма, което се смята за защитен механизъм при този вид.

Таксономия[редактиране | редактиране на кода]

Родовото наименование Lampropeltis произлиза от гръцкото lamprós (λαμπρος) със значение "ярък" и peltas (πελτας) със значение "щит", отнасящо се до бляскавата кожа на този вид змии. Специфичното название triangulum се отнася до трите цвята, от които се състои окраската на вида: червено, черно и жълто. Частта campbelli е латинизация на фамилията на американския херпетолог Джонатан Кембъл (Jonathan A. Campbell).[1][2]

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Основният цвят на Кембаловата кралска змия е червеният, с отделни пръстени в черно и светложълно. Възрастните екземпляри достигат на дължина до 70-120 cm.[3] На външен вид прилича на коралова змия и това сходство в цветовете, известно като Бейтсова мимикрия, помага на змията да се пази от евентуални врагове.[4]

Географско разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Кембаловата кралска змия населява Мексико, и по-специално южните части на щата Пуебла, източните части на щата Морелос и северните части на щата Оахака.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Този вид змии са нощни животни, особено в летните месеци, когато дневните температури често надхвърлят приемливите за тях стойности. Типично са страхливи, нервни и при опит да бъдат хванати в началото изхвърлят фекална маса, но рядко хапят. С времето проявяват склонност да се опитомяват.[3]

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Видът се храни с всякаква плячка, която успее да надвие. Консумира мишки, плъхове, птици, гущери, жаби, както и други змии, в това число и отровни.[5]

Отглеждане в плен[редактиране | редактиране на кода]

Кембаловите кралски змии понасят добре живота в плен, ако бъдат отглеждани на температура от 27-29°C с няколко градуса по-ниска температура през нощта. Контролирането на температурата е важно, тъй като от него зависи храносмилането на змията и реакциите ѝ след хранене. Терариумите, в които се отглеждат, трябва да бъдат обезопасени и в тях да има непрекъснато източник на прясна вода. Необходимо е да се предвиди място за криене, тъй като този вид змии се чувстват по-комфортно в по-ограничени пространства. Кралските змии и млечните змии трябва да се отглеждат поотделно, освен по време на размножителния период, тъй като проявяват склонност към канибализъм.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Кембаловите кралски змии изпадат в състояние на брумация в продължение на 3-4 месеца от ноември до началото на март, като в края на периода се отдават на чифтосване. При овулацията на женските екземпляри през специални жлези на кожата се произвежда феромон, който мъжките екземпляри следват. Женската снася 2-15 яйца 30 дни след чифтосването. Малките се излюпват 55–60 дни по-късно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Quinn, Hugh R. (1983). "Two new subspecies of Lampropeltis triangulum from México". Transactions of the Kansas Acadamey of Science 85 (4): 113–135.
  2. Liner, Ernest A.. Scientific and Common Names for the Amphibians and Reptiles of Mexico in English and Spanish, 1st Ed.. Society for the Study of Amphibians & Reptiles, 1994. ISBN 978-0-916984-32-8. с. 113.
  3. а б Bartlett, Richard D.. Milksnakes and Tricoloured Kingsnakes. New Holland Publishers Ltd, 2000. ISBN 978-0-7641-1128-0. с. 48.
  4. O'Shea, Mark. Venomous Snakes of the World. New Holland Publishers Ltd, 2008. ISBN 978-1-84773-086-2. с. 160.
  5. Love, Bill. World's Most Spectacular Reptiles and Amphibians. Carmichael & Carmichael, 1997. ISBN 978-1-884942-06-8. с. 208.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lampropeltis triangulum campbelli“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.