Кембъл (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кембъл.

Кембъл
Campbell Islands
Акватория Тихи океан
Площ 113,31 km²
Най-висока точка 567 m
Pacific Ocean laea relief location map.jpg
-52.54° с. ш. 169.145° и. д.
Местоположение в Тихи океан
острови Кембъл в Общомедия
Разположение на остров Камбъл в Субантарктика.

Кембъл (на английски: Campbell Islands) са група от 11 острова в разположени в югозападната част на Тихия океан, владение на Нова Зеландия, като отстоят на 670 km южно от страната.

Одтровите Кембъл имат площ от 113,31 km²[1] и се състоят от един голям остров Кембъл 112,68 km² и десет малки (под 0,5 km²) островчета – Дент, Джакмарт, Джанет Мъри, Моновай, Фоли и др. Бреговата линия с дължина 90,3 km на главния остров е силно разчленена с дълбоко врязващи се в сушата заливи и фиорди и полуострови между тях. Релефът е планински с максимална височина 567 m. Кливатът е умерен, океански с малка денонощна, месечна и годишна амплитуда. Средна юлска (зимна) температура 5,1°С, средна януарска (лятна) 9,6°С, средна годишна 7,2°С, годишна сума на валежите 1329 mm[2].

Островите са открити на 4 януари 1810 г. от английският мореплавател Фредерик Хаселборо. През XIX в., в резултат на вмешателството на човека на островите попадат плъхове, пренесени от китобойните кораби, които се размножават в неимоверни количества, и, които почти напълно унищожават местните видове – буревестници и пингвини. През 2003 г. с усилията на новозеландските учени плъховите са унищожени. Островите са необитаеми.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]