Кенан Еврен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кенан Еврен
турски офицер и политик
Роден: 17 юли 1917 г.
Починал: 9 май 2015 г. (97 г.)

Ахмед Кенан Еврен (на турски: Ahmet Kenan Evren) е турски офицер и политик – президент на страната през 1980 – 1989. Той е бил генерал, началник на Генералния щаб.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Алашехир (вилает Маниса) на 17 юли 1917 г. След като завършва основното си и средно образование в Маниса, Балъкесир и Истанбул, постъпва във Висшето военно училище в Малтепе, Анкара. Дипломира се през 1938 г., а през 1949 г. завършва и Военната академия като щабен офицер. Участва в Корейската война, през 1958 – 1959 г. е на служба в Южна Корея. През 1964 г. е произведен в чин генерал и минава през всички командни постове до командир на армия. През 1978 г. става началник на Генералния щаб на Турските въоръжени сили.

Еврен е ръководител на военния преврат, свалил гражданското правителство на 12 септември 1980 г. и впоследствие става председател на Съвета за национална сигурност, в който освен него влизат командващите видовете сили. Според широко разпространен слух в Турция Еврен и съратниците му били наричани „нашите момчета“ в ЦРУ след преврата.

На 7 ноември 1982 г. Еврен е избран за президент на републиката на референдум, на който е одобрена и нова конституция. Той винаги е афиширал привързаността си към заветите на Кемал Ататюрк, но след взимането на властта закрива някои от институциите, основани от бащата на нацията и често е обвиняван, че променя законовата система на Турция против принципите на Ататюрк. По време на неговото управление редица политически дейци са преследвани, осъдени и екзекутирани заради своите убеждения. По повод на тези екзекуции Еврен произнася знаменитата си фраза „Трябва ли да ги храним, вместо да ги избесим?“ (Asmayalım da besleyelim mi?).

Президенският мандат на Кенан Еврен изтича на 9 ноември 1989 г. След оттеглянето си от политическия живот и армията Еврен се установява в средиземноморския курорт Мармарис, където се отдава на рисуване. През 2012 година срещу него започва съдебен процес, на който той е осъден за военни престъпления на доживотен затвор и разжалван до редник. В хода на обжалване на присъдата си, Еврен умира и е погребан в Анкара с военни почести.