Кенгурови мишки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кенгурови мишки
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Dipnotetrapodomorpha
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Гризачи (Rodentia)
подразред:Боброобразни (Castorimorpha)
семейство:Кенгурови мишки (Heteromyidae)
Научно наименование
Gray, 1868 г.
Кенгурови мишки в Общомедия
[ редактиране ]

Кенгурови мишки (Heteromyidae) е семейство неотропични бозайници от разред Гризачи.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на кенгуровите мишки са разпространени от югозападните щати на САЩ през цяла Централна Америка до северозападните части на Южна Америка. Основната част от видовете обитават пустинни и полупустинни райони, с ниска тревиста и храстовидна растителност и песъчлива или глинеста почва. Представителите на подсемейство Heteromyinae обитават горите.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на гоферовите гризачи при кенгуровите мишки имат торбички в бузите, където да събират храната. На външен вид и по строежа на черепа наподобяват по-скоро на скачащите мишки, отколкото на близкородствените гоферови гризачи. Задните крайници са значително по-дълги от предните. При бавно движение ползват и четирите си крайника, а при бързо движение подскачат на пръстите на задните. Опашката е сравнително дълга и често надхвърля тази на тялото. Ушните раковини при повечето са неголеми и закръглени. Очите са големи и приспособени за нощно виждане. Космената покривка е гъста и мека, а цветът и варира дори в рамките на представители на един вид и често наподобява тази на почвата в местата на обитание. Зъбната формула е [1].

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Активни са основно в нощните часове и привечер. През деня прекарват в дупки, които при някои видове са сложно устроени с голям брой входове. Кенгуровите мишки не се славят с особена плодовитост. Годишно раждат обикновено по един път, рядко два пъти от две до осем малки. Хранят се предимно със семена, много видове консумират и насекоми. Способни са да оцеляват без да консумират вода. Повечето са активни целогодишно, но някои видове от умерените ширини изпадат в хибернация. Складират храната си в дупките под земята.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]