Направо към съдържанието

Кенгурови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кенгуру)
Кенгурови
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Двурезцови (Diprotodontia)
подразред:Кенгуроподобни (Macropodiformes)
семейство:Кенгурови (Macropodidae)
Научно наименование
Gray, 1821
Обхват на вкаменелости
Кенгурови в Общомедия
[ редактиране ]

Кенгурови (Macropodidae) са семейство Двуутробни (Marsupialia) бозайници. Основните представители обитават Австралия, но от по-малките кенгурута (наричани валаби) се срещат в Нова Гвинея и остров Тасмания, както и са интродуцирани в Нова Зеландия и някои острови. Те са дневни животни, вегетарианци. Живеят на стада, водени от един възрастен мъжкар. Придвижват се със скокове,а голямата им опашка служи като балансьор. Някои от тях могат да плуват, други да се катерят по дърветата.

Кенгурови се хранят с трева и растения. Те имат къси предни крака, но много силни и дълги задни крака и опашка, с които отскачат. Известни са с това, че могат да скочат напред повече от 8 m и да прескочат ограда висока повече от 3 m. Те също могат да бягат със скорост по-голяма от 45 km/h. При уплаха скокът им достига до 16 m дължина.

Най-големите кенгурута са Голямото сиво кенгуру и Червеното кенгуру, както и Гигантското кенгуру, което се движи на скокове със задните крака и развива до 50 km/h. Възрастните израстват на дължина до 1,6 m и тегло над 90 kg.

В Австралия се среща и Дървесно кенгуру. То се е приспособило за живот на дърветата с грапави възглавнички на лапите и дълги нокти, а с дългата си опашка пази равновесие по дърветата. Храни се основно с листа и дървесна кора, но понякога слиза на земята, за да се храни с храсти и млади стръкчета.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Кенгурутата са двуутробни животни. Това означава, че женското кенгуру има външна кожена торба отпред на тялото си. Бременността продължава до 33 дни. Бебето кенгуру се ражда много малко и недоразвито – дължината му е около 2,5 cm и тегло едва 1 g, като самó трябва да изпълзи в торбата на майката, минавайки между дългите косми на козината. Това е най-критичният период за живота на малкото – ако не успее, ще загине. В торбата се храни от млечните жлези, като захапва зърното и то набъбва в устата му, докато я запълни цялата. Така то изпуска определено количество кърма в определено време. Малкото кенгуру прекарва първите 7 – 10 месеца от живота си в торбата, като това продължава и известно време след като спре да бозае. Мъжкото кенгуру няма торба.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Семейството е представено от две съвременни подсемейства. Първото Lagostrophinae е било добре развито през плейстоцена, но днес е представено само от един застрашен от изчезване вид. Другото Macropodinae е формирано от около 60 съвременни вида.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Haaramo, M. Mikko's Phylogeny Archive: Macropodidae – kenguroos // 20 декември 2004. Посетен на 15 март 2007.
  2. Prideaux, G. J. and Warburton, N. M. (2010), An osteology-based appraisal of the phylogeny and evolution of kangaroos and wallabies (Macropodidae: Marsupialia), Zoological Journal of the Linnean Society, 159 (4), 954 – 87.