Кения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за държавата. За планината вижте Кения (планина).

Република Кения
Republic of Kenya
Jamhuri Ya Kenya
    
Девиз: „Нека всички се съберем заедно“
Национален химн: Ee Mungu Nguvu Yetu
Наименование на местния жител: кениец
Местоположение на Кения
Местоположение на Кения
География и население
Площ 581 309 km²
(на 47-мо място)
Столица Найроби
Най-голям град Найроби
Официален език английски, суахили
Население
(пребр., 2007)
37 508 590
(на 34-то място)
Гъстота на нас. 76,3 души/km²
Управление
президент Ухуру Кениата
История
Независимост

– дата
от Великобритания
12 декември 1963
Икономика
БВП (ППС, 2009) 65,059 млрд $
(на 79-то място)
БВП на човек (ППС) 1782 $[1]
Валута Кенийски шилинг (KES)
Други данни
Часова зона EAT (UTC+3)
Интернет домейн ke
Телефонен код 254

Република Кения е държава в Източна Африка. Граничи с Етиопия на север, Сомалия на изток, Танзания на юг, Уганда на запад, Южен Судан на северозапад и Индийския океан на югоизток. Столица е град Найроби.

История[редактиране | редактиране на кода]

На територията на Кения са открити едни от най-древните останки от представители на човешкия род. През 7 век по бреговете на Кения възникват арабски и африкански селища (от народността банту). От 11 до 15 век се появяват първите градове-държави. През 1497 г. в територията на днешна Кения проникват португалците. През 19 век навлизат германци и англичани. През 1895 Кения става британски протекторат, а през 1920 – британска колония. През 1925 Дж. Кениата застава начело на националноосвободителното движение. През 1952 избухва въоръжено антиколониално въстание. През 1960 е основана партията Национален съюз на африканците в Кения. На 12 декември 1963 Кения получава независимост, а от 1964 става република с президент Дж. Кениата. През 1978 президент става Д. А. Мой (преизбран през 1992, 1998), който установява еднопартийно управление. През 1991 е възстановена многопартийната система. През 2002 президент става М. Кибаки, като преизбирането му за втори мандат през 2007 е последвано от кървави безредици. Кения е членка на Организацията за африканско единство (1964), на ООН (1963). На 9 април 2013 г.президент на страната става Ухуру Кениата – четвърти син на създателя на република Кения Джомо Кениата.

География[редактиране | редактиране на кода]

Национален парк в Кения
Топографска карта на Кения

Кения заема североизточната част на силноразчленената Източноафриканска разломна област – грабени, езера и вулканични конуси над 3000 m (вулканът Кения – 5199 m), която на изток стъпаловидно преминава в тясна крайбрежна низина. Брегът на страната е слаборазчленен и е с откоси. Климатът е субекваториален, със средна месечна температура 12 – 18° в планинските райони и 24 – 27° по крайбрежието. Валежите са 250 – 2000 мм годишно. Речната мрежа е слаборазвита. Главните реки са Тана и Галана. Главни езера са Туркана, Баринго, Магади, част от езерото Виктория. На запад и югозапад в страната са разположени савани, на североизток полупустини, а във високите части – вечнозелени влажни тропични гори. Животинският свят е богат. В Кения има 16 национални парка с площ 2,6 млн. хектара, 4 морски национални парка, 25 национални окръжни резервата (1,8 млн. ha) и др.

В Кения се намира националния резерват Масай Мара, както и над 50 други парка и резервата за опазване на фауната. Кения има разнообразна природа – гигантски планини, пустини, пясъчни плажове, хълмисти пасища.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Кения е президентска република в състава на Общността на нациите. Законодателен орган е Националното събрание (еднокамарен парламент). Изпълнителен орган е правителството, ръководено от президента.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Кения през 2007 година е 36 913 721 души. То нараства драстично през последните десетилетия като 73% от кенийците са под 30-годишна възраст. Само за 80 години населението е нараснало от 2,9 милиона на 30 милиона.

Кения е страна с голямо етническо разнообразие. Повечето кенийци говорят английски език и суахили, но голяма част от населението говори и майчиния език на своето племе.

Най-големи градове са: Найроби, Момбаса, Кисуми, Накуру и Елдорет.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.