Кеплер-10б

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рисунка на Кеплер 10-б
Сравнение на размерите на Кеплер 10-б и Земята

Кеплер-10б е екзопланета в съзвездието Дракон. Открита е от космическия телескоп на НАСА Кеплер, на който е кръстена, през януари 2011 г. след осеммесечни изследвания.[1] Намира се в системата на звездата Кеплер 10.[2]

Кеплер 10-б засега е най-близката по размер до Земята екзопланета, едва 1,4 пъти по-голяма от нашата планета. Предишният рекордьор е планетата Корот 7-б, около 1,7 пъти по-голяма от Земята. Също като Земята тя е камениста, но температурата е прекалено висока, за да се развива живот. Тя е много по-близо до своята звезда, която е много подобна на Слънцето, 20 пъти по-близо до нея отколкото Меркурий до Слънцето. За невъзможността за развитие на живот допринася и мощното електромагнитно излъчване.

Плътността на планетата е 8,8 пъти по-голяма от тази на водата, поради което се счита, че е съставена от метали и скали като Земята.[3] Учените смятат, че тя винаги е обърната с едната си страна към своята звезда, което създава много по-високи температури на повърхността от земните, по-високи и от тези на лавата, което би могло да създаде океани от разтопен метал.

Според т.н. „ловци на планети“ откриването на Кеплер 10-б е важна стъпка към откриването на планети, подобни на Земята, на които може да има живот.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. NASA'S Kepler Mission Discovers Its First Rocky Planet. // NASA, 10 януари 2011. Посетен на 10 януари 2011.
  2. Summary Table of Kepler Discoveries. // NASA, 26 август 2010. Посетен на 1 септември 2010.
  3. BBC News. // BBC, 10 януари 2010. Посетен на 1 ноември 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]