Направо към съдържанието

Кесия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кожена кесия от Древен Рим
Нов начин за плащане на националния дълг (1786 г.), карикатура от Джеймс Гилрей: крал Джордж III и кралица Шарлот, трупащи държавни средства, за да покрият кралските дългове, а Уилям Пит-младши му връчва друга торба с пари

Кесията (от персийски kīse, през турски kese)[1] е използвана в миналото малка торбичка или чантичка, направена за носене на монети, аналог на съвременното портмоне. Обикновено има връв на отвора, която се пристяга или връзва, за да предпази съдържанието от изсипване.

Най-старата от известните кесии е намерената до ледения човек Йоци[2], който е живял около 3300 г. пр. н.е. Друг ранен пример са египетски йероглифи, на които са изобразени торбички, носени на талията. Капакът на кесията-портмоне от некропола Сътън Ху е с много сложна изработка кожена англосаксонска чанта (вероятно кралска) от около 600 г. сл. Хр. В Европа често социалният статут е бил свързван с украсата и качеството на кесията.

През 15 век кесии са носили и мъже, и жени. Често те са с фина бродерия и украсени със злато. 

През 17 век кесиите за пари стават все по-сложни. След около 1670 г. мъжките панталони се сдобиват с пришити джобове, и кесии се носят все по-рядко. 

Торбите с пари са изобразявани често с голям успех в карикатури, мултипликационни филми и други форми на популярната култура.

  1. Думата в РБЕ (второто значение)
  2. Elkins, Ruth. Alpine ice man takes revenge from beyond the grave // The Independent. 2005-04-24. Посетен на 2009-05-13.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Coin purse в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​