Кестелева могила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кестелева могила
Дромосът и куполната камера на съоръжението
Дромосът и куполната камера на съоръжението
Местоположение
42.6011° с. ш. 25.508° и. д.
Кестелева могила
Местоположение в България Област Стара Загора
Страна България
ОбластОбласт Стара Загора
Археология
ВидГробница
Периодкрая на IV – средата на III век пр. Хр.
ЕпохаЕлинистична епоха

Кестелева могила е куполно погребално подмогилно съоръжение, открито през септември 2004 година от българския археолог доц. Георги Китов в рамките на научната експедиция ТЕМП. То се състои от еднокамерна куполна тухлена гробница, фасада, коридор и правоъгълно помещение. Гробното съоръжение се намира на около 1 km югозападно от Мъглиж, в местността Гюреша, непосредствено вдясно от отбивката за Мъглиж, (Област Стара Загора) по автомобилния път СофияБургас. Обектът е недостъпен за посещения.[1]

Описание и особености[редактиране | редактиране на кода]

Съоръжението е част от могилния некропол край Мъглиж, който е проучван археологически между 1997 година и 2004 година. То се състои от десет могили, сред които и съоръжението в Кестелева могила. Могилите са възстановени, а гробницата в могилата е повторно засипана.

Могилният насип е кълбовиден. В основата си е елипсовиден с диаметър 25 m х 30 m и височина 6,60 m. Той е бил издигнат предварително и в него е вкопано гробното съоръжение. То е изградено на нивото на околния терен и е ориентирано в южна посока.

Коридорът (dromos) е двуделен и опира на фуга в гробната камера. Първият дял на съоръжението е широк 1 m и дълъг 2,08 m. Той е изграден от тухли. Вторият дял е изграден от необработени речни и ломени камъни. Открити са фрагменти от керемиди в запълненията на секторни тухли. Входът е оформен с каменен праг и напълно запазени каменни страници.

Съоръженото е било разрушено преди окончателното му затрупване с могилния насип. Най-добре запазено в североизточния край до деветия ред тухли.

В средата на дромоса открит конски череп.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Уебсайт на ТЕМП – Мъглиж – могилен некропол Архив на оригинала от 2016-10-04 в Wayback Machine./
  2. Димитрова Д. Кестелева могила край Мъглиж. SAUS, Suppl. IV, София 2005 г., стр. 257 – 263