Кетонови тела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Химичната структура на трите кетонови тела, от горе надолу: ацетон, ацетоцетна киселина и бета-хидроксимаслена киселина.

Кетоновите тела са три водоразтворими молекули – ацетооцетна киселина, бета-хидроксимаслена киселина (β-хидроксибутират) и продукта на спонтанното им декарбоксилиране (отделяне на СО2) – ацетон. Те се синтезират в черния дроб от мастни киселини[1] при периоди на ограничен прием на въглехидрати (гладуване), продължителни интензивни тренировки[2] и при захарен диабет тип 1 и тип II. Тези кетонови тела лесно се поемат от екстрахепатичните тъканите и се превръща в ацетил-KoA. Той след това постъпва в цикъла на лимонената киселина и се окислява в митохондриите за производство на енергия[3] в състояния на въглехидратен глад. В мозъка кетоновите тела се използват и за превръщане на ацетил-KoA в мастни киселини с дълги опашки. Те не могат да бъдат получени от кръвта, защото не могат да преминат през кръвно-мозъчната бариера. В тези случаи ацетил-КоА се получава от разграждането на въглехидрати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stryer, Lubert. Biochemistry. Fourth. New York, W.H. Freeman and Company, 1995. ISBN 0 7167 2009 4. с. 510–515, 581–613, 775–778.
  2. Koeslag, J.H. и др. Post-exercise ketosis // Journal of Physiology 301. 1980-04. с. 79–90.
  3. Biochemistry. 5th. Cengage Learning, 2006. ISBN 0-534-40521-5. с. 579.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ketone bodies в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​