Кидония (Крит)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Кидония.

Кидония
Le site minoen de Kydonia (La Canée, Crète) (5743883893).jpg
Местоположение
Greece relief location map.jpg
35.5173° с. ш. 24.0195° и. д.
Кидония (Крит)
Местоположение в Гърция
Страна  Гърция
Област Крит
Археология
Вид Град
Култура минойска цивилизация
Руините на Кидония

Кидония (на гръцки: Κυδωνία, на латински: Cydonia) е античен град от времето на минойската цивилизация, разположен в северозападната част на остров Крит, Гърция. В днешно време върху неговите руини е изграден съвременният град Ханя.

Възникване[редактиране | редактиране на кода]

Според преданието градът е основан от легендарния цар Кидон, от който произлиза и древният народ кидони, обитавал северозападната част на Крит. Павзаний описва двете версии относно личността и произхода на Кидон. Според едната Кидон е внук на Ликаон[1], който заедно с двамата си братя Гортис (вероятно основател на древния град Гортина) и Аркадиус се премества от Аркадия на Крит.[2] Според втората версия той е роден на острова и е син на Акакалида, дъщерята на критския цар Минос.

Диодор Сицилийски в своя труд Bibliotheca historica посочва Кидония като един от трите града заедно с Кносос и Фестос, издигнати по заповед на цар Минос.[3]

Името на града е упоменато на глинени таблички изписани с Линеар Б, открити в Кносос.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 429 г. пр.н.е. по време на Пелопонеските войни Кидония е нападната от атиняните след обвиненията на Никиас от Гортина, че води проспартанска политика. През 69 г. пр.н.е. римляните както свидетелства римският историк Апиан нахлуват на Крит и разбиват критяните в битката при Кидония.[4] През 20-те години на VIII в. сарацините превземат Крит и го владеят до 961 г., когато Византия възстановява властта си над него.

Не е известно кога престава да се използва името Кидония. В началото на венецианското управление 1212 г. градът вече се споменава като Канея и днес останките му се намират именно на изток от някогашното венецианско пристанище на Ханя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павзаний, „Описание на Елада“, Кн. І-Х. Превод Валерий Русинов. София, Център по тракология „Проф. Александър Фол“ – БАН, 2004.
  2. Павзаний, „Описание на Елада“, Кн. І-Х. Превод Валерий Русинов. София, Център по тракология „Проф. Александър Фол“ – БАН, 2004.
  3. Diodorus Siculus The Library of History
  4. Appian of Alexandria and Horace White, The Roman History of Appian of Alexandria, 1899, The MacMillan Company