Кидония (Крит)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кидония.

Кидония
Местоположение
35.5173° с. ш. 24.0195° и. д.
Кидония
Местоположение в Гърция
Страна Гърция
ОбластКрит
Археология
ВидГрад
Култураминойска цивилизация
Руините на Кидония

Кидония (на гръцки: Κυδωνία, на латински: Cydonia) е античен град от времето на минойската цивилизация, разположен в северозападната част на остров Крит, Гърция. В днешно време върху неговите руини е изграден съвременният град Ханя.

Възникване[редактиране | редактиране на кода]

Според преданието градът е основан от легендарния цар Кидон, от който произлиза и древният народ кидони, обитавал северозападната част на Крит. Павзаний описва двете версии относно личността и произхода на Кидон. Според едната Кидон е внук на Ликаон[1], който заедно с двамата си братя Гортис (вероятно основател на древния град Гортина) и Аркадиус се премества от Аркадия на Крит.[2] Според втората версия той е роден на острова и е син на Акакалида, дъщерята на критския цар Минос.

Диодор Сицилийски в своя труд Bibliotheca historica посочва Кидония като един от трите града заедно с Кносос и Фестос, издигнати по заповед на цар Минос.[3]

Името на града е упоменато на глинени таблички изписани с Линеар Б, открити в Кносос.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 429 г. пр.н.е. по време на Пелопонеските войни Кидония е нападната от атиняните след обвиненията на Никиас от Гортина, че води проспартанска политика. През 69 г. пр.н.е. римляните както свидетелства римският историк Апиан нахлуват на Крит и разбиват критяните в битката при Кидония.[4] През 20-те години на VIII в. сарацините превземат Крит и го владеят до 961 г., когато Византия възстановява властта си над него.

Не е известно кога престава да се използва името Кидония. В началото на венецианското управление 1212 г. градът вече се споменава като Канея и днес останките му се намират именно на изток от някогашното венецианско пристанище на Ханя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павзаний, „Описание на Елада“, Кн. І-Х. Превод Валерий Русинов. София, Център по тракология „Проф. Александър Фол“ – БАН, 2004.
  2. Павзаний, „Описание на Елада“, Кн. І-Х. Превод Валерий Русинов. София, Център по тракология „Проф. Александър Фол“ – БАН, 2004.
  3. Diodorus Siculus The Library of History
  4. Appian of Alexandria and Horace White, The Roman History of Appian of Alexandria, 1899, The MacMillan Company