Киев (противолодъчен крайцер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Киев“
ПКР „Киев“ в представите на художника.
Флаг СССР
Клас и типПротиволодъчен крайцер от проекта „1123“
ПроизводителЗавод №444, И. Носенко (бивш завод Навал) в Николаев, СССР.
Служба
Заложен20 февруари 1968 г.
Спуснат на водасторителството е отменено на 2 септември 1968 г.[1]
Влиза в стройнезавършен
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Водоизместимост17 280 t (пълна)[1]
Дължина199,0 m[1]
Ширина35,0 m[1]
Въоръжение
Други20 – 22 самолета
и вертолета[1]

Киев (поръчка С-703) е недостроен противолодъчен крайцер (ПКР) на ВМФ на СССР от проекта 1123, трети кораб в серията. Трябва да е построен според изменения проект 1123.3 (в някои източници 1123М).

Основната задача на кораба е унищожение на атомните подводни лодки на противника и осигуряването на противолодъчната отбарана на съединенията кораби действащи в отдалечените райони.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1967 г. ЦКБ-17 получава заданието да модернизира проекта 1123. Основните нови изисквания към проекта стават: разполагането на борда на ПУ за ПКРК „Малахит“; усилване на зенитното въоръжение; осигуряване ан базирането на СВИК Як-36М; създаването на полетната палуба с шест полетни площадки; обновяване на радиоелектронното оборудване; увеличаване на общите габарити на кораба; увеличаване на броя каюти за екипажа.

Залагането му е на 20 февруари 1968 г. Към този момент на Николаевския корабостроителен завод №444 вече е обособено стапелно място и са произведени няколко от дънните секции на корпуса. Но тъй като обновеният крайцер-вертолетоносач по своите тактико-технически характеристики се приближава към самолетоносача, представителите на ВМФ не виждат нужда от него, и през септември 1968 г. строителството му е отменено. А стапелното място, също както и името преминават към главния кораб на проекта 1143 „Кречет“ ТАВКР „Киев“[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е Балакин С. А., Заблоцкий В. П. Советские авианосцы. Авианесущие крейсера адмирала Горшкова. М., 64 – 66 с. ISBN 978-5-699-20954-5.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Киев (противолодочный крейсер)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​