Килватерна следа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вълна в килватера на ферибот

Кѝлватерна следа, Килватерна струя, Килватер (от холандски kielwater – кил и вода) е дирята (вълните), която кораб или плавателен съд оставя във водата след себе си. Корабите могат да плават „в килватер“ (един зад друг), когато това се налага от атмосферни или други условия.

Килватерна струя

Продължителността и дължината на килватерната струя зависи от водоизместимостта и скоростта на кораба (съда), а също от състоянието на морската повърхност.

Килватерна следа на подводница – област на неоднородност на физичните полета на морската среда, оставаща след преминаването на подводница (подводна лодка) в подводно положение (или аналогичен подводен апарат); времето на съществуването ѝ се определя от дълбочината на потапяне, скоростта на ПЛ, вълнението на морето, природата на физичното поле.

За бойният кораб е демаскиращ фактор.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кильватерная струя“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​