Киликия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Римска Киликия
Provincia Cilicia
ἐπαρχία Κιλικίας
—  Римска сенатска
и имперска провинция
  —
 
64 пр.н.е — 638 г.  
Герб

Местоположение на Киликия

Континент Азия
Столица Тарс
Държавен глава
  Римски сенат
   - управител: Проконсул
   - период: 64 – 24 пр.н.е
  Император
   - управител: Легат
   - период: 24 пр.н.е – 297 г.
   - управител: Консулар
   - период: 297 – 638 г.
История Античност
 - Арабско завоюване на Сирия
634 – 638
Днес част от Флаг на Турция Турция
редактиране

Киликия (на турски: Kilikya, на гръцки: Κιλικία) е историческа област, разположена на югоизточното крайбрежие на Мала Азия.

Главни градове в областта са Тарс, Адана, Селинонт, Аназарбус.

През II хилядолетие пр.н.е. влиза в състава на Хетското царство, а от XII до VI века пр.н.е. на територията на Киликия са съществували едно или няколко независими Сирохетски царства, като от VI век пр.н.е. Киликия влиза в състава на персийското царство на Ахеменидите. В 333 г. пр.н.е. е завладяна от Александър Македонски, който едва не се удавил, докато се къпал в река Киднос, където по-късно се удавя император Фридрих I Барбароса по време на Третия кръстоносен поход. От 297 г. пр.н.е. до 190 г. пр.н.е. областта се намира във властта на Селевкидите.

Преди периода на римското владичество Киликия е свърталище на пирати. Плацдарм в Киликия завладява за сената и народа на Рим от Марк Антоний Оратор още през 103 г. пр.н.е. Помпей Велики в 67 г. пр.н.е. окончателно ликвидира пиратската заплаха и след разгрома на знаменитата пиратска база Коракесион Тарс става столица на римската провинция. Първи проконсул на Киликия е Луций Корнелий Сула, а през 51 г. пр.н.е. на тази длъжност е назначен Цицерон.

В Римски Тарс около 10 г. е роден един от евангелистите на Новия Завет апостол Павел.

Първият кръстоносен поход възражда Арменското кралство Киликия през 1097 – 1098 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cilicia (Roman province)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.