Кингстон (морски термин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кингстони на френската подводница „Аргонот“.

Кингсто́н (на английски: kingston valve) е вентил или клапан, регулиращ достъпа към корабната система на извънбордната вода. Разположен е в подводната част на кораба (съда). Използва се за приемане на забордна вода[1] или за изпомпване на течности зад борда. Има много различни конструкции на клапана. Названието на клапана идва от руски език, тъй като в руския флот монополен производител на тези клапани е фирмата Kingston, на името на изобретателя на клапана, английският инженер Джон Кингстон (на английски: John Kingston) (1786 – 1847)[1].

„Отваряне на кингстоните“ често се използва като синоним на умишлено потопяване на надводен плавателен съд.

В подводниците (ПЛ) терминът кингстон се използва за означение на клапана в баластните цистерни и е част от системата за потапяне и изплуване. В цистерните на главния баласт той се използва за приемане на вода при потапяне и за изхвърлянето и от цистерните („продувка“) при изплуване; в спомагателните цистерни – за диферентовка.

Принципна схема на кингстон на ПЛ, в кингстонна кутия (3).
Ръчен механизъм на кингстона (в червено) на ПЛ U-2540 „Вилхелм Бауер“ от типа XXI.

Типичната конструкция на кингстон на ПЛ е сдвоен плосък кобиличен клапан. Такава конструкция осигурява еднакви усилия при отваряне/затваряне, независимо от противодействащото налягане. Поставят се в кингстонна кутия, за да се предпази конструкцията от деформациите, възникващи от динамичните натоварвания върху корпуса (при лягане на грунта, плаване в лошо време и т.н.) Управлява се дистанционно с помощта на механическа трансмисия (хидравлична, пневматична или ръчна).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Бондаренко, А. Г. Основы устройства ПЛ. Курс лекций для слушателей военно-морских учебных заведений. Л., 1982
  • Прасолов, С.Н, Амитин, М. Б. Устройство подводных лодок. Б.м., б.г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кингстон (клапан)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​