Оператор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кинооператор)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Оператор.

Оператор по време на пряко предаване на спортно събитие в България.

Операторът е човек, отговарящ за заснемането на филми – в киното, телевизията или за други цели.[1] Той е отговорен за художествените и технически решения, свързани със снимките.

В киното[редактиране | редактиране на кода]

В телевизията[редактиране | редактиране на кода]

оператор от БНТ Свят

Професията „Телевезионен оператор“ се различава от тази на филмовия оператор най-напред по това, че в телевизията се прилага многокамерен метод на предаванията, новините, развлекателните предавания, директните излъчвания на различни събития и прояви: концерти, спортни състезания, политически форуми и т.н. Именно този многокамерен метод на предаване на събитието изисква една съвсем нова нагласа, метод и стил на организация на телевизионната картина, която може да се постигне чрез монтирането на картини подавани от две, три, четири и повече камери. Монтажа се извършва чрез „видео миксер“ монтажен видео пулт управляван от режисьор по монтажа /режисьор на пулт/.

Посредством непрекъсната радио връзка между режисьора и операторите на камера се създава възможност режисьора да изисква различни планове и ракурси от операторите, движения и панорами в такава последователност, която да дава усещане на непрекъснатост /ненакъсване/ на събитието

Източници[редактиране | редактиране на кода]