Кипене

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Кипяща вода

Кипенето е физичен процес, при който течността завира и започва да преминава от течно в газообразно агрегатно състояние. Това се случва когато течността достигне точката си на кипене. За повечето течности тя е различна.

Температурата на кипене[редактиране | редактиране на кода]

Температурата на кипене – температурата, при която веществата започват да преминават от течно в газообразно агрегатно състояние. В таблицата по-долу са показани някои вещества и техните температури на кипене. Веществата са наредени в ↓низходящ↓ ред спрямо тяхната температура. Тоест веществата са наредени от вещества с ниска към вещества с по-висока температура. Точката на кипене се достига когато тялото започне да кипи, тоест когато вече е достигната температурата на кипене. От това може да се каже, че когато говорим за температурата на кипене може да разбираме, че това е и точката на кипене. Затова е все едно дали в таблицата пише температура на кипене или точка на кипене.

Температурата на кипене на някои вещества при нормално атмосферно налягане (101,3 kPa)
Вещество Температура

на кипене,°C

Хелий/(He) -268,93
Азот/(N) -195,81
Кислород/(O2) -183
Спирт/(C2H5OH) 78
Вода/(H2O) 100,0
Сяра/ (S) 445
Мед/(Cu) 1187
Олово/(Pb) 1750
Алуминий/(Al) 2450
Злато/(Au) 2660
Волфрам/(W) 5900

Теория за кипенето[редактиране | редактиране на кода]

Температурата на кипене зависи от налягането на газа върху повърхността на течността. Дадените по-горе стойности са при атмосферно налягане 1 бар (1000 хектопаскала). Кипенето започва когато кинетичната енергия на молекулите на течността стане достатъчна, за да преодолее силите на привличане между тях в течността и освен това преодолее и натиска на налягането на газа над повърхността. Когато налягането е по-ниско, молекулите на течността се нуждаят от по-малко енергия (съответно по-ниска температура), за да се отделят от повърхността ѝ, при което кипенето започва при по-ниска температура и обратно. Известно е, че поради тези свойства на кипенето, не можете да си сварите яйце на Марс, защото водата там кипи при много по-ниска температура. А в тенджерата под налягане храната се готви по-кратко и с по-малък разход на енергия, защото при повишеното налягане вътре водата е с по-висока от 100 градуса температура и не кипи. Съответно не изразходва енергия за превръщането си в пара, а по-високата температурата прави варенето по-бързо.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]