Кира-Мария (Иван Шишман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кира-Мария
царица на България
Лични данни
Родена ?
Починала ?
Предшествана от Сара-Теодора
Наследена от Драгана Хребелянович ?
Семейство
Брак цар Иван Шишман

Мария, или Кира-Мария, е българска царица, първа съпруга на цар Иван Шишман. За нея няма почти никакви данни в историческите извори. В Бориловия синодик името й се споменава по следния начин:

...На Кира-Мария, благочестивата царица
на великия цар Иван Шишман, вечна памет.
На госпожа Десислава, майка на благочестивата
царица Мария - на великия цар Иван Шишман, наречена в ангелски образ Девора, вечна памет
...[1]

Тълкуванието на посочения откъс обаче не е еднозначно. Напълно е възможно зад имената Мария и Кира-Мария да стоят две различни жени. Известно е, че Иван Шишман има втора съпруга - Драгана, дъщеря на княз Лазар Хребелянович и Милица. Княз Лазар обаче няма съпруга на име Десислава. Следователно е възможно името на първата съпруга на царя да е само Мария, а Драгана Хребелянович да е била наречена Кира-Мария освен ако в параграфа не е била допусната грешка и имената на двете царици да са били разменени[1].

Втора възможност е зад двете посочени имена да се крие една и съща личност, първата съпруга на царя, спомената веднъж като цаица Кира Мария и втори път като царица Мария, още повече, че втората част на откъса визира пряко майката на царицата, а не самата царица. Това обаче поражда въпроса защо името на втората съпруга на Иван Шишман е пропуснато[1].

Предполага се, че царица Кира-Мария произхожда от видна търновска болярска фамилия[1].

Не са известни имената на децата, които са се родили от брака на Иван Шишман и първата му съпруга. Знае се единствено, че негови синове са Александър (Искендер), Асен и Фружин. Предполага се, че е имал и дъщеря на име Кераца ,както и други рано починали деца, споменати в Бориловия Синодик[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.:ДАР-ТХ, 2006.