Кирил II Йерусалимски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кирил ІІ)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кирил
Κύριλλος
гръцки духовник
Πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος Β΄.jpg
Роден
1792 г.
Починал
18 август 1877 г. (85 г.)
Кирил ІІ Йерусалимски в Общомедия


Кирил II Йерусалимски е йерусалимски патриарх от 1845 до 1872 г., който не признава схизмата, наложена на Българската екзархия през 1872 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1792 г. на остров Самос със светското име Константинос Критикос. През 1816 г. Константинос е ръкоположен за дякон, след това за презвитер. През 1835 г. става Севастийски архиепископ, а в 1838 г. – Лидийски архиепископ.

През 1845 г. е избран за патриарх на Йерусалим. Поддържа много добри отношения с руската мисия в Светите Места.

Патриарх Кирил ІІ Йерусалимски има благосклонно отношение към българите. Той подкрепя архимандрит Павел Божигробски и го назначава за главен представител на йерусалимските таксидиоти в Солун през 1850–1866 г. Първото си становище по българския черковен въпрос дава в отговора си от 24 януари 1869 г. до Цариградския патриарх Григорий VI Константинополски по повод на посланието му от 16 декември 1868 г. за свикване на вселенски събор. Заедно с патриарсите на Александрия и Антиохия пристига на свикания през септември 1872 г. от Вселенския патриарх Антим VI Константинополски събор, но прави всичко възможно да не се стигне до подготвяното решение, с което Българската екзархия е обявена на 18 (30) септември за схизматична и привържениците ѝ отлъчени. На 14 септември патриарх Кирил заминава за Йерусалим под предлог да посрещне руския велик княз Николай Николаевич, който скоро щял до пристигне по светите места. Кирил ІІ не оставя свой заместник в събора и така Йерусалимската патриаршия не подписва акта за схизмата. След заминаването на великия княз Николай Николаевич, на 7 ноември 1872 г. архиереите на Йерусалимската църква, с изключение на Назаретския митрополит, свалят патриарх Кирил II, като го обявяват за привърженик на схизматиците. Валията на Йерусалим Назиф паша на 18 декември го известява, че Високата порта е одобрила неговото низвергване и му нарежда незабавно да тръгне за пристанището Яфа, а оттам с правителствен кораб за Цариград.

Патриарх Кирил II обаче продължава да е популярен сред паството си, особено сред православните араби. След две години, главно поради исканията на православното арабско население и духовенството на 26 февруари 1875 г. Св. Синод на Йерусалимската патриаршия сваля новия патриарх Прокопий ІІ, въпреки протестите на Константинополската патриаршия. Арабските първенци от Йерусалим молят бившия патриарх Кирил да се кандидатира отново за овакантения престол, но с пастирско послание, публикувано във вестниците, той отклонява тази покана под предлог на старост. Почива през 1877 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Атанасий V Йерусалимски патриарх (1845 – 18 декември 1872) Прокопий ІІ