Кирил Ботев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кирил Ботев
български генерал
Kiril botev.jpg
Подпоручик Кирил Ботев, 25 февруари 1880, Пловдив
Роден
Кирил Ботьов Петков
Починал
Погребан Централни софийски гробища, София, България

Етнос българи
Образование Национален военен университет
Военна служба
Звание генерал-лейтенант
Години 1879 – 1914 г.
Отличия Вижте по-долу
Родства брат на Христо Ботев, Стефан Ботев и Боян Ботев
Семейство
Баща Ботьо Петков
Майка Иванка Ботева
Братя/сестри Христо Ботев
Боян Ботев
Стефан Ботев
Кирил Ботев в Общомедия
Братя Ботеви: Христо (отгоре), Стефан, Боян и Кирил (отдолу, от ляво надясно), 1876 г.
Домът на Иванка Ботева и сина ѝ Кирил на ул. „Шипка“ в София
Паметната плоча на дома му в София

Кирил Ботев Петков е български офицер (генерал-лейтенант) и държавен деец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кирил Ботев е роден на 20 април 1856 г. в Калофер, син на възрожденския учител Ботьо Петков и на Иванка Ботева, брат е на Христо Ботев. Завършва класното училище в Калофер. Произхождайки от семейство на образовани хора, от ранна възраст продължава професията на баща си – Даскал Ботьо, като учителства в Голямо Бельово, а след емигрирането си – и в българското училище в Гюргево, Румъния.

През 1876 г. се включва в четата на Христо Ботев. След нейното разбиване е заловен, лежи в затвора в Цариград и след това е пратен на заточение в крепостта Акия в Мала Азия. Освободен е през 1878 г. по силата на Санстефанския мирен договор.

След завръщането си в България през 1878 г. постъпва в Командата на волноопределяющите се в Пловдив, а по-късно същата година се прехвърля във Военното училище в София като кавалерист. Завършва в първия випуск през 1879 г. и е произведен в чин подпоручик. По-късно следва кавалерийска школа в Сомюр (Франция) и във Военната академия в Брюксел. Служи в Източнорумелийската милиция.

По време на Сръбско-българската война (1885) е ескадронен командир, извършва разузнавания в тила на противника и улеснява бойните действия. Като командир на 3-ти конен полк участва в контрапреврата срещу русофилите (1886).

Като образован офицер още млад заема високи длъжности:

На 2 август 1912 година, по случай 25-годишнината от идването си в България, цар Фердинанд произвежда 6 генерал-майори в чин генерал-лейтенант. Ботев е сред тях. Това е първият случай в историята на Третото българско царство, когато званието генерал-лейтенант е дадено на действащи офицери (преди това е давано само на офицери от запаса)[1].

Участва в Балканската война (1912 – 1913), а за кратък период от време е заместник-министър на войната (1913). Излиза в запаса през 1914 г.

За да се предпази от бомбардировките на София, генерал-лейтенант Кирил Ботев отива да живее в с. Студена, Пернишко, където умира на 6 февруари 1944 г.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Кирил Ботев е женен и има 1 дете.

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Славова, С., Дойнова, Ц., Балканската война през погледа на един французин – сборник от документи, София, 1977, Военно издателство, с. 57 – 58

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Руменин, Румен. Офицерският корпус в България 1878 – 1944 г.. Т. 1 и 2. София, Издателство на Министерството на отбраната „Св. Георги Победоносец“, 1996. с. 93.
  • Агенция Фокус от 6 февруари 2006 г.