Кирил Йорданов (историк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кирил Йорданов
български историк
Роден
1946 г.
Починал
29 юни 2019 г. (73 г.)

Националност България
РаботилИнститут по тракология при БАН

Проф.д.и.н. Кирил Йорданов е български историк, специалист по антична история и тракология, един от първите съоснователи на Института по тракология при БАН (днес Център по тракология „Проф.Александър Фол“ към Института по балканистика при БАН), негов научен секретар в периода 1985 – 1992 и дългогодишен негов директор от 1992 до 2010 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1971 г. завършва Философско-историческия факултет на Софийския университет със специализация антична история. Става докторант на проф. Христо Данов в същия факултет. В този период неговите интереси са насочени основно към историята на гетите и през 1975 г. защитава дисертация на тема „История на гетските племена през VІ–ІІІ в. пр. Хр.“. На следната година постъпва на работа в Института по тракология и от тогава до пенсионирането му работи неизменно там.

Друга сфера на интереса му са така наречените трако-скитски земи. В своете изследвания по въпроса той разглежда трако – скитските отношения и района на Добруджа в древността, като доказва наличието на контактна зона между тях, видна от техното взаимно влияние. През 1986 г. става доцент към Института по тракология. През 1998 г. става доктор на науките с труда си озаглавен „Политически отношения между Македония и тракийските държави (359 – 281 пр. Хр.)“, в който разглежда развитието на държавите на одрисите, гетите и трибалите. През 2001 г. става и професор.

В периода 1985 – 1992 научен секретар на Института по тракология, а в периода от 1992 до 2010 г. и негов директор. Член е на Общото събрание на БАН. Участва в редакционните колегии на периодичнте издания Thracia; Studia Thracica; Seminarium Thracicum; Thracia Antiqua; Древни автори: приложение към източниците за Тракия и траките и др. Редовен участник в експедициите на Института по тракология, известни с проектните заглавия „ Странджа – Сакар“ и „Гетика“.

Успоредно с изследователската си работа проф. Йорданов е преподавал в СУ „Св.Климент Охридски“, Нов български университет, „Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, Славянския университет и НГДЕК „Св. Кирил Философ“.

Проф. Кирил Йорданов умира на 29 юни 2019 г. в гр. София, на 72 г.

Членство в научни институции[редактиране | редактиране на кода]

Членува в български и международни научни организации: Международния съвет по индоевропейски и траколожки изследания, член на Специализирания научен съвет по стара и средновековна обща история, археология и етнография към ВАК при Министерски съвет на Р България, на историческата комисия при ВАК и е председател на Научния съвет към института по тракология.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Проф. Йорданов е автор на повече от 150 научни статии, студии и монографии върху тракийската история и култура. Те са публикувани на български, френски, руски, английски език от авторитетни издания в България и в чужбина. Участник в редица научни вътрешни и международни конференции и симпозиуми.[1]

По-важни монографии
  • Политическите отношения между Македония и тракийските държави (359 – 281 пр. Хр.), София (2000)[2]
  • История на Добруджа, т. 1 (в съавторство), В. Търново (2011)[3]
  • Царете на траките, (в съавторство),София (2014)[4]
  • Филип II Македонски, София (2018)[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]