Кирил Куртев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кирил Куртев
български епископ
Роден
Починал
9 март 1971 (79 г.)

Религия Римокатолическа църква
Българска католическа църква

Епископ Кирил Куртев (светско име Кольо Куртев) е първият епископ на Софийската апостолическа екзархия създадена през двадесет години на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кольо Куртев е роден на 18 юли 1891 г. в с. Дрипчево, Мустафапашанско. Първоначално учи основно училище при манастира в съседното село Мустракли. Продължава гимназиалното си образование в духовната семинария на отците успенци „Св. Св. Петър и Павел" в Караагач, Одрин. През 1908 г. е изпратен във Висшата духовна семинария „Св. Лъв" в Цариград.

На 8 септември 1913 г. Кольо Куртев е ръкоположен за дякон от архиепископ Михаил Миков. Той е ръкоположен за свещеник на 1 юни 1914 г. от епископ Михаил Петков в катедралния храм „Св. Илия" в Одрин.

От 1914 до 1924 г. е свещеник в Сливен, в с. Цар Крумово, и в с. Правдино, Ямболско. През пролетта на 1924 г. Куртев е повикан в София за помощник на Йосафат Козаров, администратор на католиците от източен обред в България.

На 23 септември 1925 г. Куртев е назначен за изпълняващ длъжността Апостолически администратор (екзарх) на българите католици от източен обред. Година по-късно, на 25 юли 1926 г., папа Пий XII го издига в епископски сан. Тържествената служба на въвеждането на новия епископ се извършва на 5 декември в храма „Св. Климент" в Рим. Като символ на своята бъдеща мисия той приема името Кирил.[1]

След края на Първата световна война съществуващите ръководни структури на българските унияти остават извън границите на България. Епископ Куртев ръководи изграждането на новите структури на езкархията. През 1928 г. в България има организирани униатски църковни общини в 24 селища. За тях се грижат 33 свещеници, които обслужват над 15 000 униати в България. В следващите няколко години се създават нови енории.

На 30 май 1941 г. Кирил Куртев подава оставка. Замества го Иван Гаруфалов. След смъртта на Иван Гаруфалов през 1951 г. епископ Кирил заема отново поста. След процесите срещу Католическата църква Кирил Куртев остава единственият висш католически йерарх в България. Той се грижи не само за униатската общност, но и за католиците от западен обред в Никополската и Софийско-Пловдивската епархия. Ръкополага Симеон Коков за епископ на Софийско-Пловдивската епархия. [2] Епископ Кирил Куртев участва в работата на Втория ватикански събор. Той участва в неговата работа по време на втората (1963 г.) и четвъртата сесия (1965 г.), както и на първия генерален епископски синод в Рим през 1967 г.

Епископ Куртев почива на 7 март 1971 г. в с. Куклен, Пловдивско.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Епископ Кирил Куртев
  2. Елдъров, Светлозар. Католиците в България (1878 – 1989). Историческо изследване. София, Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия, 2002.
епископ Иван Гаруфалов Софийски екзарх ( 1951 – 1971) епископ Методий Стратиев
--- Софийски екзарх ( 1926 – 1942) епископ Иван Гаруфалов