Кирил Петров (радиоводещ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кирчо Петров)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Кирил Петров.

Кирил Петров
български актьор и журналист

Роден
16 юли 1964 г. (54 г.)

Кирил Иванов Петров е актьор и радио водещ. Като дете е участвал в 13 филма, като най-известната му роля е на малкия Кирчо от българският хитов филм „С деца на море”. В зряла възраст Кирил Петров става популярен в сутрешното радио шоу на радио Витоша – „Тройка на разсъмване", заедно с другите двама автори и водещи: Милена Златкова и Тодор Милиев.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 16 юли 1964 г. в Пловдив. Живее и работи в София. Внук по майчина линия на известния столичен невролог д-р Михаил Миладинов — потомък на големия род на братя Миладинови. Женен, с две деца. През 1982 г. завършва средното си образование в 35 ГРЕ "Добри Войников" - София. В периода 1982-1984 г. отбива военната си служба в школа за запасни офицери, откъдето се уволнява с чин "Младши лейтенант от запаса". Между 1984 и 1989 г. учи в СУ "Св. Климент Охридски", дипломира се със специалност "българска филология". Специализира диалектология. Между 1989 и 1992 г. е преподавател по бълг. език и литература, и английски език — в 92-ро СОУ — гр. София. От 1970 до 1978 г. се снима като дете-актьор в 13 български и чуждестранни игрални и телевизионни филми.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Журналистическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Телевизионни участия[редактиране | редактиране на кода]

  • 2006 – автор и водещ, съвместно с Милена Златкова, Тодор Милиев, Мария Силвестър и Мондьо в следобедното предаване на ТВ 7Тройка по никое време“.
  • 2007 – автор и водещ на коментарно предаване по ББТ.
  • През есента на 2006 г. побеждава в дванайсет поредни седмици в телевизионното състезание "Вот на доверие".

Благотворителна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Кирил Петров, съвместно с Милена Златкова и Тодор Милиев е основател на инициативата „Повече българчета за България”. Идеята първоначално възниква като едномесечен период, в който се подкрепят каузи, подпомагащи раждаемостта в България. От 2010 година инициативата се превръща в целогодишно подкрепяне на фондации и сдружения, имащи за цел подобряване на медицинските услуги за деца и подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]