Кисябика Байрясова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кисябика Байрясова
Киcәнбикә Байрасова
башкирска мюсюлманка, изгорена на клада
Родена
1679 г.
Починала
Екатеринбург, Руска империя

Религияислям

Кисябика (Кисянбика) Байрясова (на башкирски: Киҫәнбикә Байрасова; на татарски: Кисәнбикә Байрасова) е насилствено покръстена башкирска мюсюлманка, изгорена на клада заради повторното си връщане към исляма.

Кисябика е родена през 1679 г. В онези години на власт в Уралската област е назначен Василий Татишчев и под негово ръководство започва активно икономическо усвояване на района и строеж на рудници. Местното население, опасявайки се, че губи правата си върху бащината си земя след присъединяването към Руската империя, както и своите традиции и обичаи, вдига въстание. Властта отговаря с репресии, убийства на селяни, продажбата им като крепостни и насилствено покръстване.

Кисябика също е пленена и откарана в Екатеринбург, където е продадена като крепостна на писателя и преводач Кириак Кондратович. Покръстват я и ѝ дават името Катерина. На 18 септември 1737 г. тя бяга за първи път с още една жена, хващат я и я бият. Това не я спира и на 26 септември същата година бяга повторно, този път след като я залавят я бият още по-жестоко с камшик.

Една година по-късно през септември 1738 г. Кисябика бяга отново, стига до родното си село и около месец се крие и живее у познати, но накрая отново е заловена и изпратена обратно в Екатеринбург с конвой.[1] Заради бягствата си и връщането си към исляма и като назидание за другите държани в плен башкирци е осъдена да бъде изгорена жива.[2] Присъдата е изпълнена на централния площад в Екатеринбург.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]