Кицбюелски Алпи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кицбюлски Алпи)
Панорама от Кицбюлските Алпи с езерото Вилдзее.

Кицбюелски Алпи (на немски: Kitzbüheler Alpen) се нарича планинска верига в Тирол, Австрия, част от Централните източни Алпи. Дълга е около 70 км. Носи името си по разположения в подножието му град Кицбюел. Има асиметричен профил със стръмни южни склонове, спускащи се към долината на река Залцах и полегати северни склонове. От северната страна са образувани няколко дълбоки долини, в които текат притоци на река Ин. Най-голямата - на река Кицбюелер Ахе - разделя хребета на две части: Глемталските Алпи на изток и Келхзаерските Алпи на запад.[1] От запад той започва от Цилерталската долина, а на изток достига до малкото езеро Целерзее. Проходът Герлос го свързва с Цилерталските Алпи.

Карта на Кицбюлските Алпи (на немски език)

Тази част от планината е сравнително ниска, с върхове между 2200 и 2600 м. Най-висок от тях е Кройцьох (2558 м), следван от Залцахгайер (2469 м) и Крондълхорн (2444 м).[2] Тук няма ледници и върхове с отвесни стени и остри ръбове. Няма достатъчно условия за алпинизъм, за разлика от ски спорта. Скиорите могат да използват над 1240 км ски писти и над 400 лифта.[3] Повечето от тях са съсредоточени в района на Кицбюел, който има световна слава на зимен курорт.

Кицбюелските Алпи привличат и много пешеходни туристи, които ги посещават както през лятото, така и през зимата. Забележителни са гледките към хребета Висок Тауерн, който се намира на юг, отвъд Залцах.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kitzbüheler Alpen, Summitpost.org
  2. Kitzbühel Alps, Tyrol.tl
  3. Ski resorts Kitzbühel Alps, Skiresort.info