Клавдий Лебедев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клавдий Лебедев
руски художник

Роден
Починал
Москва, Русия

Учил вМосковско училище за живопис, скулптура и архитектура
Клавдий Лебедев в Общомедия

Клавдий Василевич Лебедев (на руски: Клавдий Васильевич Лебедев) (16 (28) октомври 1852 – 21 септември (4 октомври) 1916) е руски живописец.

По произход Клавдий Лебедев е селянин. Учи в Строгановското училище и Московското училище за живопис, скулптура и архитектура при Василий Перов, Евграф Сорокин и Владимир Маковски. От 1890 препоподава там.

Член е на Обществото на передвижниците от 1891. От 1897 е академик по живопис, а от 1906 – действителен член на Руската академия на изкуствата.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Лебедев е жанров живописец, който рисува в реалистичен стил на теми от руската история между 16 и 17 век. Оставя много исторически платна и рисунки със сцени от „домашния бит“ на болярска Русия. Освен с живопис Лебедев се занимава с илюстриране на руски приказки, сътрудничи със списанията „Живописно обозрение“, „Всемирна илюстрация“, „Нива“.

Клавдий Лебедев изрисува иконите на българската църква „Свети Стефан“ в Цариград.

Академик Лебедев е създал много илюстрации към двутомно издание на събрани съчинения на Пушкин по случай 100 години от рождението на поета.

В спомените на съвременниците[редактиране | редактиране на кода]

  • Игор Грабар: „… беше художник със средни дарования, който не се издигаше над равнището на второстепенните передвижници… Сам беше мек и плах и външността му беше такава – донякъде сладникава, „наистина артистична“: меки чупливи коси, кокетлива неголяма брада и мека вратовръзка“.1

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • 1. Грабарь И. Э. Моя жизнь. Автомонография. Этюды о художниках. Сост., вступит.ст. и комментарий В. М. Володарского. – М., Республика, 2001 г. 495 стр. ISBN 5-250-01789-4
  • 2. Сопоцинский О., К. В. Лебедев, М. – Л., 1948.