Клавдия Октавия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Клавдия Октавия
римска императрица
Ritratto di claudia ottavia, da roma, via varese.JPG
Бюст на Клавдия Октавия
Лични данни
Родена края на 39/началото на 40 г.
Рим
Починала 9 юни, 62 г.
Предшествана от Агрипина Млада
Наследена от Попея Сабина
Семейство
Брак Нерон (император)
Династия Юлиево-Клавдиева
Баща Клавдий
Майка Валерия Месалина
Клавдия Октавия в Общомедия

Клавдия Октавия, по-рядко Клавдия Неронис (на латински: CLAVDIA OCTAVIA), е римска императрица, доведена сестра и първа съпруга на римския император Нерон, по чиято заповед е и убита.

Октавия е единствената дъщеря на император Клавдий от третия му брак с Валерия Месалина. Клавдия Октавия е кръстена на баба си Октавия Младша, сестра на император Октавиан Август и съпруга на Марк Антоний. Октавия имала един брат, Германик, и една полусестра Клавдия Антония.

Първоначално Октавия е сгодена за претора Луций Юний Силан Таркват (Lucius Junius Silanus Torquatus), потомък на император Октавиан Август.

През 48 г. майката на Октавия, Месалина, е екзекутирана по обвинение в заговор за убийството на Клавдий. По-късно Клавдий се жени за племенницата си Агрипина Младша, първа братовчедка на Октавия. Агрипина вече имала син от първия си брак — Луций Домиций Ахенобарб, бъдещия император Нерон. Посредством серия от машинации Агрипина Младата успяла да развали годежа на Октавия и Луций Юний, убедила Клавдий да осинови сина ѝ Нерон и уредила Нерон и Клавдия да се оженят на 9 юни 53 г.

Император Клавдий умира на 13 октомври 54 г., а Нерон се възкачва на римския престол, вероятно след като по негово нареждане през 55 г. е отровен братът на Клавдия, Британик. Тацит споменава, че оттогава Октавия станала много нещастна, но се научила да крие чувствата си пред съпруга си. Скоро Октавия е въвлечена в борбата за власт между Нерон и майка му, която приключва през март 59 г., когато Агрипина е убита по заповед на сина си.

По думите на Тацит Октавия е аристократична и целомъдрена жена, поради което Нерон я мразил, отегчавал се от нея и дори се опитал на няколко пъти да я удуши. Императорът поддържал връзка с една лека жена на име Клавдия Акте, а после и с Попея Сабина. Когато Попея Сабина забременява от Нерон, императорът се развежда с Октавия под предлог, че съпругата му е безплодна, и се жени за Попея дванадесет дни след развода.

След разтрогването на брака Октавия е заточена на остров Пандатерия по обвинение в изневяра. Когато Октавия се оплакала от отношението към нея, всичката ѝ прислуга е изклана.

Заточението на Октавия става толкова непопулярно, че в нейна защита гражданите в Рим организират протести с бюстове на бившата императрица, окичени с цветя, и открито призовават за връщането ѝ в Рим. Разтревожен, Нерон се съгласява отново да се ожени за Октавия, но Попея се намесва и принуждава императора да подпише смъртната присъда на Октавия.

Няколко дни по-късно Октавия е арестувана, а вените ѝ са прерязани, какъвто е традиционният римски самоубийствен ритуал. Ужасът на Октавия бил толкова голям, че изтичането на кръвта ѝ се забавило и това наложило тя да бъде удушена във вана с вряла вода, след което главата ѝ е отрязана и пратена на Попея.