Направо към съдържанието

Клайв Къслър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клайв Къслър
Клайв Къслър, 2011 г.
Клайв Къслър, 2011 г.
Роден15 юли 1931 г.
Починал24 февруари 2020 г. (88 г.)
Професияморски археолог, писател
Националност САЩ
Активен период1973 -
Жанртрилър, техно-трилър
СъпругаБарбара Найт (1955 – 2003)
ДецаТери, Дърк, Дейна
Уебсайтclive-cussler-books.com
Клайв Къслър в Общомедия

Клайв Къслър (на английски: Clive Eric Cussler) е американски писател на бестселъри в жанра приключенски трилър и техно-трилър, а също и изявен морски археолог. В България е издаван и като Клайв Каслър.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Клайв Къслър е роден на 15 юли 1931 г. в Аурора, щата Илинойс, САЩ. Син на Ерик и Ейми Къслър. Той е израснал в Алхамбра, Калифорния. Носещ от малък духа на приключенията, на 14-годишна възраст, той е удостоен с ранг „Скаут орел“.

Учи в продължение на две години от 1949 до 1950 г. в колежа на град Пасадена, след което е мобилизиран във Военновъздушните сили на САЩ по време на Корейската война. По време на службата си във ВВС, от 1951 до 1954 г., работи като самолетен механик и последователно е повишен до старши сержант и инженер полети за военния въздушен транспорт (MATS).

Клайв Къслър се жени за Барбара Найт през 1955 г. и бракът им продължава близо петдесет години до смъртта ѝ през 2003 г. Заедно имат три деца, Тери, Дърк и Дейна.

Рекламна дейност[редактиране | редактиране на кода]

След освобождаване му от армията, Къслър първоначално отива да работи в компанията „Aquatic Marine“ за водолазна екипировка в Нюпорт Бийч като продавач-консултант, а после в рекламната индустрия, в началото като копирайтър. През 1961 г. става съосновател на рекламната компания „Bestgen и Cussler“ в Нюпорт Бийч, Калифорния и в нея работи до 1965 г.

През 1965 г. започва работа в рекламната агенция „Darcy“ в Холивуд като творчески директор. През същата година съпругата му започва работа към районното полицейско управление. Тя често работи нощна смяна, а той се грижи за децата, докато спят. Вечер няма с кого да говори, поради което решава да започне да пише роман.

През 1968 – 1969 г. завършва колежа „Orange Coast“ на Университета на Лос Анджелис.

От 1970 до 1975 г. работи в рекламната компания „Mefford, Wolff and Weir“ в Денвър, като творчески директор и вицепрезидент. Като част от задълженията си в рекламните агенции Къслър произвежда радио и телевизионни реклами, с много от които печели много награди – награда на фондация "Форд” -1965/66 г. за най-добра промоционална кампания, първа награда на Чикагския филмов фестивал 1966 г. за най-добри реклами на живо, наградата на „International Broadcasting“ 1964, 1965, 1966, 1972 и 1973 г. за най-добри радио и телевизионни реклами, първа награда, филмов фестивал във Венеция, 1972 г., наградите „Clio“ 1972, 1973 и 1974 г. за телевизионни и радио реклами, както и наградата „Златен лъв“ на Международния рекламен фестивал в Кан.

Ранно творчество[редактиране | редактиране на кода]

Успоредно с работата му в рекламата Къслър продължава да пише. Първият си роман публикува пред 1973 г. С него започва впечаляващата серия от техно-трилъри с главен герой морския инженер, представител на правителството и авантюрист, Дърк Пит. Първите два романа – „Средиземноморският храст“ и „Айсберг“ са сравнително конвенционални морски трилъри. Третият „Raise the Titanic!“ затвърждава репутацията на Къслър и установява образеца на следващите му романи – от опасни приключения и високите технологии, участие на мегаломански злодеи, изгубени кораби, красиви жени, и загадъчни потънали съкровища. В тях той често търси футуристични възможности и вероятности за промяна на реалните исторически събития и факти (за Линкълн, Атлантида и др.). Къслър не използва военни сюжети, а прави своите романи в стила на филмите за Джеймс Бонд или Индиана Джоунс. В живота си Къслър донякъде прилича на „морския“ Индиана Джоунс.

Къслър кръщава героя си „Дърк Пит“ по името на собствения си син, Дърк Къслър. С романа „Black Win“ през 2004 г. Къслър започва да предава „управлението“ на героя си на своя син, като пишат поредица от съавторски произведения, а сюжета им насочва фокуса си върху сина на Дърк Пит – Пит-младши.

Национална подводна и морска агенция (НПМА)[редактиране | редактиране на кода]

След 1975 г. Къслър напуска рекламния бизнес и се отдава на писателската си кариера. При извършване на проучвания за романите си той обикаля пустините в американския Югозапад в търсене на изгубени златни мини, гмурка се в изолирани езера в Скалистите планини, в търсене на изгубени въздухоплавателни средства, или търси в моретата и океаните потънали кораби с историческо значение.

През 1979 г. Къслър става основател и председател на Национална подводна и морска агенция“ (NUMA) – организация с нестопанска цел (501/c/3), по името на федералната агенция, описана в романите му. Тя се посвещава на запазването на американската морска и военноморска история. Къслър и екипажа му от морски експерти и водолази-доброволци са открили повече от 60 исторически значими подводни обекти и корабокрушения. В списъка им са първата подводница „Hunley“ на Конфедерацията и кораба на Съюза „Housatonic“, „Карпатия“ – кораба-спасител на оцелелите от „Титаник“ и потънал 6 години след него, подводницата U-20 потопила кораба „Лузитания“, кораба „Cumberland“, дирижабъла „Акрон“ на тексаския военен флот, и на кораба „Manassas“ – първия броненосец от Гражданската война, преустроен от ледоразбивача „Enoch Train“.

Къслър е международно признат авторитет в областта на подводните издирвания. За работата си в морската археология и историческото съхранение на артефактите той е получил редица награди, като наградата „Lowell Thomas“ на Клуба на откривателите на Ню Йорк за подводните изследвания, и академичната награда „Lightspan“ за върхови постижения и изключителен принос към образованието.

През септември 1998 г. NUMA дарява всички открити артефакти на държавните и федералните власти, на музеи и университети, и стартира собствен сайт, на който са представени подробно всички експедиции, за желаещите да получат повече информация за морската история или да се включат към проучванията.

Първата документална книга за дейността на NUMA „Морски ловци“ (The Sea Hunters: True Adventures With Famous Shipwrecks) е издадена през 1994 г., в съавторство с Крейг Дърго, и отразява неговия опит в морските изследвания. Съветът на настоятелите на морския колеж на Щатския университет на Ню Йорк, признава документалната му книга „Морски ловци“, вместо на докторска дисертация и присъжда през май 1997 г. на Къслър званието „доктор хонорис кауза“. Това е първият път, когато тази степен е връчена от основаването на колежа през 1874 г.

През 2002 г., след издаване на втората част на „Sea Hunters“, на Къслър е присъдена наградата „Военноморско наследство“ на Военноморския флот на САЩ за приносът му в областта на проучването на морските дълбини.

Къслър е член и сътрудник към Клуба на откривателите на Ню Йорк, Американското общество на Океанографите и на Кралското географско дружество в Лондон.

Късно творчество и съавторски произведения[редактиране | редактиране на кода]

В края на 20-и и началото на 21 век става модерно да се пишат съавторски романи, чрез които работата на по-неизвестните писатели да се съчетава с опита и репутацията на по-известните им колеги.

През 1999 г. Къслър, в съавторство с Пол Кемпрекос, започва да пише серията романи „NUMA“, в която героят Кърт Остин е шеф на Специалния отряд към НАМПД (NUMA). В тези морски трилъри конспирациите и приключенията са съчетани с опита на Къслър в подводните изследвания. През 2009 г. поредицата продължава в съавторство с Греъм Браун.

През 2003 г. започва нова серия трилъри „Досиетата „Орегон“ в съавторство с писателя Крейг Дърго. През 2005 г. поредицата продължава с участието на автора Джак Дю Брул. В нея непобедимия герой на бурните морета Хуан Кабрило и разнородният му екипаж на борда на тайния шпионски кораб „Орегон“, се справят с международни заговори и смъртоносни интриги, сред безброй приключения и опасности, в борба срещу тероризма и престъпността. Серията е свързана с романа от серията „Дърк Пит“ – „Азиатска вълна“, където за пръв път се появява.

През 2007 г. Къслър стартира серията трилъри „Приключенията на Айзък Бел“, която продължава през 2009 г. в съаторство с писателя Джъстин Скот. В тях главен герой е високия, жилав и непоколебим детектив Айзък Бел. Неговите разследвания на убийства и криминални загадки също донякъде са свързани с намиране на подводни находки в началото на 20 век.

През 2009 г. започва още една серия романи „Приключенията на Фарго“ в съаторство с писателя Грант Блекууд, продължена през 2010 г. с Джъстин Скот. В романите герои са съпрузите Сам и Реми Фарго, които с професионална иманярска страст и умения, със здрава логика и обширни познания по история и култура, се впускат в открития и опасности.

Къслър е автор и на два романа за деца с приключенска тематика.

Произведенията на Клайв Къслър са много харесвани и повече от седемнадесет от неговите заглавия са включвани в списъците на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. Те са преведени и издадени на повече от 40 езика в над 100 различни държави по света, в над 125 милиона екземпляра.

От 2004 г. организацията „Clive Cussler Collector“ дава годишна награда от 1000$ за най-добър приключенски трилър на годината.

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Произведенията на Къслър винаги са предизвиквали интереса на киноиндустрията. През 1980 г. по романа му „Raise the Titanic!“ се снима филма „Изваждането на „Титаник“ с участието на Джейсън Робъртс, Ричард Джордан като Дърк Пит, и Ан Арчър. Къслър не харесва киноадаптацията и дълги години не дава разрешение за снимане на неговите художествени романи.

През 2002 – 2006 г. по документалната му книга „Морските ловци“ се снима от „Eco-Nova“ (Халифакс, Канада) и „National Geographic“ едноименния документален телевизионен сериал, в който той участва лично в 7 епизода през 2002 г.

През 2005 г. романът му „Сахара“ е филмиран в едноименния филм с участието на Матю Макконъхи, Пенелопе Крус, Ева Рохас и Стийв Зан.

Хоби[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на своя герой, Дърк Пит, Къслър също е запален ентусиаст на класически автомобили. Притежава около 100 от най-добрите модели от 1906 до 1965 г. На 4 юни 2005 г. на базата на колекцията си открива собствен музей в Арвада, Колорадо. Член е на Американския клуб на класическите автомобили.

Със своя неуморим характер и изследователски дух, Къслър живее в къщите си в Телърайд, Колорадо и Парадайз Вали, Аризона, както и на различни различни моторни, летателни и плаващи машини.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Приключенията на Дърк Пит“ (The Dirk Pitt Adventures)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Тихоокеански водовъртеж, Pacific Vortex! (1983) – издаден по-късно, но първи в хронологията на серията
 2. Средиземноморският храст, The Mediterranean Caper (Mayday!) (1973)
 3. Айсберг, Iceberg (1975)
 4. Да извадим Титаник, Raise the Titanic! (1976)
 5. Виксън 03, Vixen 03 (1976)
 6. Нощно издирване, Night Probe! (1981)
 7. Изхвърлени в морето, Deep Six (1984)
 8. Циклопи, Cyclops (1986)
 9. Съкровище, Treasure (1988)
 10. Дракон, Dragon (1990)
 11. Сахара, Sahara (1992)
 12. Златото на инките, Inca Gold (1991)
 13. Ударна вълна, Shock Wave (1995)
 14. Азиатска вълна, Flood Tide (1997)
 15. Атлантида открита, Atlantis Found (1999)
 16. Възкръсналите, Цербер, Valhalla Rising (2001)
 17. Trojan Odyssey (2003)
 18. Black Wind (2004) – в съавторство с Дърк Къслър
 19. Treasure of Khan (2006) – с Дърк Къслър
 20. Арктическо течение, Arctic Drift (2008) – с Дърк Къслър
 21. Залезът на полумесеца, Crescent Dawn (2010) – с Дърк Къслър
 22. Стрелата на Посейдон, Poseidon's Arrow (2012) – с Дърк Къслър
 23. Буря в Хавана, Havana Storm (2014) – с Дърк Къслър
 24. Черно море, Odessa Sea (2016) – с Дърк Къслър
 25. Келтска империя, Celtic Empire (2019) – с Дърк Къслър

Серия „Архивите на НАПМД“ (The NUMA Files – Kurt Austin)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Загадката „Серпента“, Serpent (1999 – в съавторство с Пол Кемпрекос
 2. Синьо злато, Blue Gold (2000) – в съавторство с Пол Кемпрекос
 3. Огнен лед, Fire Ice (2002) – в съавторство с Пол Кемпрекос
 4. Бяла смърт, White Death (2003) – в съавторство с Пол Кемпрекос
 5. Изгубеният град, Lost City (2004) – в съавторство с Пол Кемпрекос
 6. Смяна на полюсите, Polar Shift (2005) – в съавторство с Пол Кемпрекос
 7. Навигаторът, The Navigator (2007) – в съавторство с Пол Кемпрекос
 8. Медуза, Medusa (2009) – в съавторство с Пол Кемпрекос
 9. Портата на дявола, Devil's Gate (2011) – в съавторство с Греъм Браун
 10. Бурята, The Storm (2012) – в съавторство с Греъм Браун
 11. Часът нула, Zero Hour (2013) – в съавторство с Греъм Браун
 12. Призрачният кораб, Ghost Ship (2014) – с Греъм Браун
 13. Тайната на фараоните, The Pharaoh's Secret (2015) – с Греъм Браун
 14. Козодой, Nighthawk (2017) – с Греъм Браун
 15. The Rising Sea (2018) – с Греъм Браун
 16. Sea of Greed (2018)
 17. Journey of the Pharaohs (2020)

Серия „Досиетата „Орегон“ (The Oregon Files)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Golden Buddha (2003) – с Крейг Дърго
 2. Свещеният камък, Sacred Stone (2004) – с Крейг Дърго
 3. Досиетата „Орегон“, Dark Watch (2005) – с Джак Дю Брул
 4. Брегът на скелетите, Skeleton Coast (2006) – с Джак Дю Брул
 5. Корабът на чумата, Plague Ship (2008) – с Джак Дю Брул
 6. Корсар, Corsair (2009) – в съавторство с Джак Дю Брул
 7. Тайната на остров Пайн, The Silent Sea (2010) – с Джак Дю Брул
 8. Джунглата, The Jungle (2011) – в съавторство с Джак Дю Брул
 9. Мираж, Mirage (2013) – с Джак Дю Брул
 10. Piranha (2015) – с Бойд Морисън
  Пираня, изд.: ИК „Бард“, София (2017), прев. Венцислав Божилов
 11. The Emperors Revenge (2016)
  Отмъщението на императора, изд.: ИК „Бард“, София (2018), прев. Асен Георгиев
 12. Typhoon Fury (2017)
  Яростта на тайфуна, изд.: ИК „Бард“, София (2019), прев. Радослав Христов
 13. Shadow Tyrants (2018)
 14. Final Option (2019)

Серия „Приключенията на Айзък Бел“ (Isaac Bell Adventures)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Преследването, The Chase (2007)
 2. Саботьорът, The Wrecker (2009) – с Джъстин Скот
 3. Шпионинът, The Spy (2010) – с Джъстин Скот
 4. Състезанието, The Race (2011) – с Джъстин Скот
 5. Крадецът, The Thief (2012) – с Джъстин Скот
 6. Стачникът, The Striker (2013) – с Джъстин Скот
 7. Контрабандистът, The Bootlegger (2014) – с Джъстин Скот
 8. The Assassin (2015) – с Джъстин Скот
 9. The Gangster (2016) – с Джъстин Скот
 10. The Cutthroat (2017) – с Джъстин Скот
 11. The Titanic Secret (2019) – с Джак Дю Брул
 12. The Saboteurs (2020) – с Джак Дю Брул

Серия „Приключенията на семейство Фарго“ (Fargo Adventures)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Златото на Спарта, Spartan Gold (2009) – с Грант Блекууд
 2. Изгубената империя, Lost Empire (2010) – с Грант Блекууд
 3. Кралството, The Kingdom (2010) – с Грант Блекууд
 4. Гробниците, The Tombs (2010) – с Томас Пери
 5. Тайната на маите, The Mayan Secrets (2013) – с Томас Пери
 6. The Eye of Heaven (2014) – с Ръсел Блейк
 7. The Solomon Curse (2015) – с Ръсел Блейк
 8. Pirate (2016) – с Робин Бурсел
 9. The Romanov Ransom (2017) – с Робин Бурсел
 10. The Gray Ghost (2018) – с Робин Бурсел
 11. The Oracle (2019) – с Робин Бурсел
 12. Wrath of Poseidon (2020) – с Робин Бурсел

Детски романи[редактиране | редактиране на кода]

 • The Adventures of Vin Fiz (2006)
 • The Adventures of Hotsy Totsy (2010)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

 • Морски ловци, The Sea Hunters: True Adventures With Famous Shipwrecks (1994) – с Крейг Дърго
 • Clive Cussler and Dirk Pitt Revealed (1998) – с Крейг Дърго
 • The Sea Hunters II: Diving the World's Seas for Famous Shipwrecks (2002) – с Крейг Дърго
 • The Chase (2007)
 • Built for Adventure: The Classic Automobiles of Clive Cussler and Dirk Pitt (2011)
 • Built to Thrill (2016) – с група

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

 • Raise the Titanic (1980)
 • Морските ловци, The Sea Hunters (2002 – 2006)
 • Сахара, Sahara (2005)

Книги за Клайв Къслър[редактиране | редактиране на кода]

 • The Collector's Guide to Clive Cussler (2000) – от Уейн Валеро
 • From the Mediterranean Caper to Black Wind: A Bibliography of Clive Cussler (2005) – от Уейн Валеро

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]