Направо към съдържанието

Клане

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кланѐто (ко̀ленето, зако̀лването) е начин за умъртвяване.

Извършва се чрез прерязване на основните кръвоносни съдове в областта на врата – обикновено югуларните вени и сънните артерии. Смъртта настъпва след около 10 – 15 минути и практически се дължи на задушаване, причинено от бързия и обилен кръвоизлив.

В миналото клането е било основният начин за убиване[1] на противниковите войници по време на война и широко прилаган начин за изпълнение на смъртни присъди – чрез обезглавяване с меч, топор, гилотина и други.

Клане на животни[редактиране | редактиране на кода]

Клането е начин за умъртвяване на животни с цел добив на месо и кожа. Това се отнася на първо място до домашни животни и има промишлени технологии за обработка на получените продукти, които след това се употребяват като храна, изходни суровини за други продукти и др.

Масово убийство[редактиране | редактиране на кода]

В широк смисъл думата клане неофициално се използва като синоним на масово убийство на невинни хора[2]. Метафората „клане“ се използва например, когато са избити стотици[3], дори хиляди души (в случая 1500) [4], но също и за по-малък брой жертви като например за убийствата на остров Ютьоя[5].

Думата „клане“ в исторически смисъл[6] се отнася за избиване и осакатяване на гражданско население или пленници поради неговата народностна принадлежност, вяра или обществена система[7].

По съвременни критерии това е военно престъпление и престъпление срещу човечеството. По-сериозното престъпление, според международното право, е геноцидът[8].

Клането на хугеноти през Вартоломеевата нощ
Известни кланета

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. W. Boeheim Handbuch der Waffenkunde. Das Waffenwesen in seiner historischen Entwicklung vom Beginn des Mittelalters bis zum Ende des 18 Jahrhunders Leipzig 1890
  2. Израел обвинен в клане в палестински бежански лагер, segabg.com www.segabg.com
  3. Израел обвинен в клане в палестински бежански лагер. www.segabg.com
  4. История на Ново село. Част Първа www.novoselo.org, архив на оригинала от 1 октомври 2008, https://web.archive.org/web/20081001132848/http://www.novoselo.org/books_n_history/part_one.html, посетен на 18 януари 2012 
  5. Истинско клане на остров Ютьоя – жертвите в Норвегия вече са 92 (обновена в 16.45 ч.). www.dnevnik.bg. 23 юли 2011 г.
  6. Сп БГ Наука. Форум. Борбата на индианците срещу белите заселници. Посетен на 21 септември 2012.
  7. Оценка на Ю. Скайлер в неговия Доклад за Баташкото клане
  8. Клането в Сребреница е геноцид, потвърди трибуналът в Хага // mediapool.bg 19 април 2004 г. Посетен на 14 септември 2014.