Клане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Кланѐто (ко̀ленето, зако̀лването) е начин за умъртвяване.

Извършва се чрез прерязване на основните кръвоносни съдове в областта на врата - обикновено югуларните вени и сънните артерии. Смъртта настъпва след около 10 - 15 минути и практически се дължи на задушаване, причинено от бързия и обилен кръвоизлив.

В миналото клането е било основният начин за убиване[1] на противниковите войници по време на война и широко прилаган начин за изпълнение на смъртни присъди - чрез обезглавяване с меч, топор, гилотина и други.

Клане на животни[редактиране | редактиране на кода]

Клането е начин за умъртвяване на животни с цел добив на месо и кожа. Това се отнася на първо място до домашни животни и има промишлени технологии за обработка на получените продукти, които след това се употребяват като храна, изходни суровини за други продукти и др.

Масово убийство[редактиране | редактиране на кода]

В широк смисъл думата клане неофициално се използва като синоним на масово убийство на невинни хора[2]. Метафората „клане“ се използва например, когато са избити стотици[3], дори хиляди души (в случая 1500) [4], но също и за по-малък брой жертви като например за убийствата на остров Ютьоя[5].

Думата "клане" в исторически смисъл[6] се отнася за избиване и осакатяване на гражданско население или пленници поради неговата народностна принадлежност, вяра или обществена система[7].

По съвременни критерии това е военно престъпление и престъпление срещу човечеството. По-сериозното престъпление, според международното право, е геноцидът[8].

Известни кланета

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. W. Boeheim Handbuch der Waffenkunde. Das Waffenwesen in seiner historischen Entwicklung vom Beginn des Mittelalters bis zum Ende des 18 Jahrhunders Leipzig 1890
  2. http://www.segabg.com/article.php?issueid=623&sectionid=4&id=00004 Израел обвинен в клане в палестински бежански лагер, segabg.com
  3. http://www.segabg.com/article.php?issueid=623&sectionid=4&id=00004 Израел обвинен в клане в палестински бежански лагер, segabg.com
  4. http://www.novoselo.org/books_n_history/part_one.html История на Ново село. Част Първа
  5. http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/07/23/1128077_istinsko_klane_na_ostrov_jutyoia_-_jertvite_v/ Истинско клане на остров Ютьоя – жертвите в Норвегия вече са 92 (обновена в 16.45 ч.), dnevnik.bg 23.07.2011 г.
  6. Сп БГ Наука. Форум. Борбата на индианците срещу белите заселници. Посетен на 21.09.2012[1]
  7. Оценка на Ю. Скайлер в неговия Доклад за Баташкото клане
  8. ((bg))  Клането в Сребреница е геноцид, потвърди трибуналът в Хага. // mediapool.bg 19.04.2004 г.. Посетен на 14.09.2014.