Клане в Паради

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клане в Паради
Жертви97
Клане в Паради в Общомедия

Клането в Па дьо Кале е военно престъпление във Франция на 27 май 1940 година.

Извършено е от 3-та и 4-та рота на първи батальон на 3-та СС дивизия Тотенкопф под командването на оберщурмфюрер Фриц Кньохлайн. Убити са 97 беззащитни британски военнопленници.

По време на настъплението към Дюнкерк, в областта около Па дьо Кале, СС дивизия Тотенкопф понася тежки загуби в сраженията срещу британските ариергарди. След като британското настъпление е потушено от СС частите, оцелелите от 2-ри батальон Royal Norfolk на 4-та бригада, 4-та дивизия, от които повечето са ранени, са изправени до стената и разстреляни с 2 тежки картечници. Ако някой от тях впоследствие покажел знак за живот, бил пробождан с байонет или прострелван отблизо.

Двама войници – Уилям О'Калаган и Алберт Пули, са тежко ранени, но оцеляват и след оттеглянето на Вафен СС са откарани в болница.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Massaker von Le Paradis в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​